Kiina noussut suomalaisyritysten kolmanneksi suurimmaksi tytäryhtiömaaksi

"Taloudellisessa yhteistyössä on vielä paljon kasvupotentiaalia"

STT

Kiina on noussut suomalaisten tytäryritysten kolmanneksi merkittävimmäksi sijaintimaaksi liikevaihdolla mitattuna, käy ilmi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan julkaisemasta tutkimuksesta.

Kiinaa enemmän suomalaisyritysten tytäryhtiöillä on liikevaihtoa vain Ruotsissa ja Yhdysvalloissa. Henkilöstömäärällä mitattuna Kiina on jo toiseksi merkittävin sijaintimaa Ruotsin jälkeen.

Suomalaisyrityksillä oli toissa vuonna Kiinassa 230 tytäryhtiötä, jotka työllistivät hieman yli 50 000 henkeä. Liikevaihtoa tytäryhtiöille kertyi hieman yli kymmenen miljardia euroa.

Kiinalaisyrityksillä oli toissa vuonna Suomessa 16 tytäryhtiötä, jotka työllistivät noin 750 henkeä ja joiden yhteenlaskettu liikevaihto oli noin 686 miljoonaa euroa.

Tiedot käyvät ilmi Etlan maanantaina julkaisemasta tutkimusjohtaja Markku Kotilaisen ja tutkija Ville Kaitilan tutkimuksesta Leijona ja lohikäärme – Suomen ja Kiinan taloussuhteet.

Kiinan osuus Suomen kokonaisviennistä on viime vuosina ollut noin kuusi prosenttia. Moniin muihin EU-maihin verrattuna Kiinan merkitys Suomen tavaraviennissä on suuri.

– Kiinan markkinat ovat suuret ja kasvu on yhä ripeää. Suomi ja Kiina myös täydentävät toisiaan resursseiltaan ja osaamiseltaan, siitäkin syystä taloudellisessa yhteistyössä on vielä paljon kasvupotentiaalia, Kotilainen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.