Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Andorralainen oikeusistuin lykkäsi Janitskinin luovutuspäätöstä joulukuulle

MV-julkaisun perustajaa epäillään Suomessa noin 50 rikoksesta.

Ilja Janitskinin kotiaresti jatkuu edelleen. Juha Tuominen / Yle

Olli-Pekka Paajanen, Minna Nyrhinen-Blazquez / STT

Andorralainen tuomioistuin lykkäsi MV-julkaisun perustajan Ilja Janitskinin luovutuspäätöksen antamista joulukuun 19. päivälle, kertoo Janitskinin asianajaja Emilio Campos Arauz STT:lle. Luovutuspäätöksen oli määrä tulla torstaina.

Päätös lykkääntyi asianajajan mukaan siksi, että tuomioistuimella oli kiireitä muiden oikeudenkäyntien kanssa.

– Jos joulukuussa tulee päätös luovuttamisesta, teemme valituksen seuraavaan oikeusasteeseen, Campos Arauz kertoo.

Jos kaikki oikeusasteet käydään läpi, hänen mukaansa prosessi voi kauimmillaan viedä vielä noin vuoden.

Tapausta tutkiva rikostarkastaja Harri Saaristola kertoo, että rikokset, joiden perusteella Janitskin on vangittu, eivät ehdi vanhentua vuodessa.

– Esimerkiksi epäillyssä törkeässä kunnianloukkauksessa vanhenemisaika on viisi vuotta. Osa epäillyistä kunnianloukkauksista voi vanhentuakin, mikäli prosessi kestää kovin kauan, Saaristola sanoo.

Janitskin on vangittu Suomessa jo viime syksynä poissaolevana muun muassa törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Häntä epäillään poliisin mukaan kymmenistä rikoksista, jotka liittyvät hänen pyörittämäänsä MV-julkaisuun.

Otettiin kiinni loppukesästä Suomen pyynnöstä

Interpol otti Janitskinin kiinni Andorrassa elokuussa Suomen viranomaisten pyynnöstä. Janitskin on odottanut päätöstä ensin vangittuna ja myöhemmin kotiarestissa siitä lähtien.

Janitskinin asianajajan mukaan Suomen luovutuspyynnössä oli puolustuksen mielestä teknisiä virheitä, mutta oikeus katsoi, että virheet ovat korjattavissa eivätkä ne vaikuta luovutuspäätökseen.

Luovutuspyyntöä hoitava oikeusministeriön hallitusneuvos Juhani Korhonen kertoo, että virheet eivät ole kovin dramaattisia.

– Luovutuspyyntö oli käännetty espanjaksi, ja siihen sisältyvät lakiviittaukset olivat vakiintuneen kansainvälisen tavan mukaisesti englanniksi. Andorralainen tuomioistuin halusi nämäkin lakiviittaukset espanjaksi, ja ne sitten käännätettiin heille, Korhonen sanoo.

Ensimmäinen luovutuspyyntö Andorrasta

Hallitusneuvos Korhonen kertoo, että kyseessä on ensimmäinen Andorraan tehty luovutuspyyntö hänen yli 20-vuotisen uransa aikana. Hänen mukaansa luovutusmahdollisuus perustuu Andorran tapauksessa Euroopan neuvoston rikoksen johdosta tapahtuvaa luovuttamista koskevaan yleissopimukseen.

– Edellytyksenä luovutukselle on, että epäillyistä rikoksista voi Andorran lain mukaan seurata vankeutta vähintään vuosi. Tämä vaatimus täyttynee, Korhonen kertoo.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut