YK: Jemeniä kohtaa valtava nälänhätä, ellei avustuskuljetuksia päästetä maahan

YK:n mukaan noin 17 miljoonaa jemeniläistä tarvitsee ruokaa.

7 miljoonaa jemeniläistä on vaarassa joutua nälänhätään ja saada koleratartunnan. Abdo Hyder

STT

Jemeniä kohtaa valtava, miljoonien ihmisten elämään vaikuttava nälänhätä, mikäli Saudi-Arabian johtama liittouma ei päästä avustustoimituksia maahan, varoittaa YK:n humanitaaristen asioiden päällikkö<Person> Mark Lowcock</Person>. Lowcock antoi kommenttinsa toimittajille turvallisuusneuvoston keskiviikkoisen kokouksen jälkeen. Hän kertoi neuvostolle, että avustuslentojen on annettava jatkaa avun toimittamista pääkaupunki Sanaan ja Adenin kaupunkiin. Kuljetusväylien olisi Lowcockin mukaan pysyttävä auki muun muassa polttoaineiden, ruoan ja muiden tärkeiden tarvikkeiden toimittamista varten.

Lowcockin mukaan saudijohtoisen liittouman olisi myös vakuutettava, ettei vastaavia katkoksia tapahtuisi jatkossa. Jemenin nälänhädästä tulee suurin, mitä maailma on nähnyt vuosikymmeniin, jollei apua saada perille, Lowcock sanoo.

YK:n turvallisuusneuvosto saudijohtoiselle liittoumalle: Pitäkää lentokentät ja satamat auki

Keskiviikkona suljetuin ovin kokoontunut YK:n turvallisuusneuvosto on vaatinut, että Saudi-Arabian johtaman liittouman on pidettävä kaikki lentokentät ja satamat auki Jemeniin suunnattuja avustustoimituksia varten. Italian YK-lähettiläs <Person>Sebastiano Cardi</Person> kertoi toimittajille kokouksen jälkeen, että neuvoston jäsenet ilmaisivat huolensa Jemenin pahasta humanitaarisesta kriisistä ja painottivat, kuinka tärkeää lentokenttien ja satamien auki pitäminen on.

Saudi-Arabia sulki kaikki rajat Jemeniin maanantaina sen jälkeen, kun Jemenistä laukaistiin ohjus Saudi-Arabian puolelle lauantaina. Jemenin huthikapinalliset sanoivat laukaisseensa ohjuksen kohti Saudi-Arabian pääkaupungin Riadin kansainvälistä lentokenttää. Saudi-Arabian ohjustorjunta tuhosi ohjuksen.

Saudi-Arabia on syyttänyt ohjuslaukauksesta Irania, mutta Iran on torjunut Saudi-Arabian syytökset ja pitää niitä vastuuttomina ja provokatiivisina. Saudi-Arabia syytti Irania huthikapinallisten tukemisesta.

Saudijohtoinen liittouma on pommittanut Jemenin huthikapinallisia yli kaksi vuotta. Liittouma tukee Jemenin hallitusta.

YK:n mukaan Jemenin tilanne oli jo ennestään katastrofaalinen

YK:n mukaan humanitaarinen tilanne Jemenissä oli jo ennestään katastrofaalinen. YK:n mukaan noin 17 miljoonaa jemeniläistä tarvitsee ruokaa. Heistä seitsemän miljoonaa on vaarassa joutua nälänhätään ja saada koleratartunnan. Esimerkiksi Kansainvälisen Punaisen Ristin mukaan järjestön klooritabletteja Jemeniin vienyt kuljetus pysäytettiin maan pohjoisella rajalla tiistaina. Klooritabletteja käytetään koleran ennaltaehkäisemiseen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut