Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Puolustusministeri Niinistö MTV:lle: Varusmiesten onnettomuuskorvauksia ollaan nostamassa

Korvaukset samalle tasolle kriisinhallintatehtävissä tapahtuneista kuolemantapauksista ja pysyvistä haitoista maksettavien korvausten kanssa.

Puolustusministeri toivoo, että uudistus saisi lisävauhtia Raaseporin onnettomuudesta, jossa surmansa sai kolme varusmiestä. PEKKA SIPOLA / EPA-EFE

STT

Varusmiesten kuolemantapauksista ja heille aiheutuvista pysyvistä haitoista maksettavia korvauksia ollaan nostamassa, kertoi puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) MTV:n Uutisextra-ohjelmassa.

Korvauksia on Niinistön mukaan tarkoitus nostaa suunnilleen samalle tasolle kuin kriisinhallintatehtävissä tapahtuneista kuolemantapauksista ja tehtävissä aiheutuneista pysyvistä haitoista maksettava korvaus. Kriisinhallintatehtävissä tapahtuneista kuolemantapauksista maksetaan Niinistön mukaan omaisille noin 200 000 euron korvaus.

Niinistö toivoo, että sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin.) ajama uudistus saisi lisävauhtia Raaseporin tasoristeysonnettomuudesta, jossa kuoli viime viikolla kolme varusmiestä.

Niinistön mukaan uudistukseen vuotuisella tasolla tarvittavista muutamasta miljoonasta eurosta pitää löytää sopu valtiovarainministeriön kanssa.

– Kyllä tässä melko hyvä konsensus on. Siitä todistaa sekin, että eduskunnassa tälle on ollut kannatusta yli puoluerajojen, Niinistö sanoi.

"Erittäin vaatimattomalla tasolla"

Niinistön mukaan varusmiehille ja heidän omaisilleen maksettavat korvaukset ovat nykyisin erittäin vaatimattomalla tasolla. MTV:n mukaan varusmiesten kuolemantapauksissa omaisille maksetaan nykyisin 4 800 euron hautausavustus.

Palveluksessa pysyvän vamman saaneelle maksettavat korvaukset vaihtelevat, mutta tavallisesti ne ovat joitakin tuhansia tai kymmeniätuhansia euroja.

Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen on tehnyt korvausten nostamisesta lakialoitteen. Aloitteen on allekirjoittanut yli sata kansanedustajaa.

– Tämä on periaatteellinen kysymys, kun kerran määräämme nuoria ja vapaaehtoisia naisia palvelemaan isänmaan puolesta varusmiespalveluksessa. Jos jotain palveluksessa sattuu, niin kyllä meillä on moraalinen velvollisuus vähintäänkin korvata samaan mittaan kuin mitä kriisinhallintatehtävissä vapaaehtoisina palvelevat saavat, Niinistö painotti.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut