Pörssiyhtiöt jatkoivat kasvua heinä-syyskuussa

Kasvuilmiön taustalla on talouskasvun piristyminen euroalueella ja Suomessa.

S-Pankin pörssimittarin mukaan kaksi kolmesta yhtiöstä paransi liiketulostaan edellisen vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna. Lauri Martinmäki

Reeta Paakkinen / STT

Pörssiyhtiöiden liikevaihdot ja tulokset jatkoivat kasvuaan heinä-syyskuussa. Kaksi kolmesta yhtiöstä paransi liiketulostaan edellisen vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna, käy ilmi S-Pankin uudesta pörssimittarista.

Tämä oli neljäs peräkkäinen kasvuneljännes, jonka aikana yritysten liikevaihtojen kasvun myötä myös tulokset paranivat, sanoo S-Pankki-konserniin kuuluvan FIMin pääanalyytikko Kim Gorschelnik. Pörssimittarissa tarkasteltiin 79:ää yhtiötä.

Gorschelnikin mukaan kasvuilmiön taustalla on talouskasvun piristyminen erityisesti euroalueella ja Suomessa, joka on päämarkkina-alue useimmille suomalaisyhtiöille.

– Yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 2,1 prosenttia, ja liikevaihtoaan kasvatti 72 prosenttia yhtiöistä, Gorschelnik kertoo.

Yhteenlaskettua liiketulosta nostivat muun muassa Nesteen, Stora Enson, UPM:n, Finnairin ja SSAB:n suuret tulosparannukset. Nokian raportoitu tulos parani edellisvuodesta, mutta sisälsi merkittävän kertaluonteiseksi tulkittavan erän. Se huomioiden yhtiön tulos heikkeni.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että kasvu jatkuu, Gorschelnik sanoo.

– Ennakoivat talouden mittarit antavat ymmärtää, että vuoden viimeinen neljännes mennään hyvissä olosuhteissa. Hyviä talouslukuja on saatu viime viikkojenkin aikana.

Kaupan alalla ei ruusuilla tanssittu

Kaikkien kolmen metsäyhtiön, UPM:n, Stora Enson ja Metsä-Boardin liikevaihto kehittyi tuloskaudella positiivisesti.

UPM:lla ja Stora Ensolla suurin hyöty tulee hyvästä sellun kysynnästä ja hintakehityksestä. Metsä-Boardissa taustalla on kartongin hyvä kysyntänäkymä ja se, että Ruotsin tehdasinvestointi on alkanut tuottaa tulosta, Gorschelnik kertoo.

Kuitenkaan kaikissa yhtiöissä ei kolmas vuosineljännes ollut ruusuilla tanssimista. Tuloksen voimakkaasta heikentymisestä kaudella raportoivat muun muassa Caverion, Metso, Oriola-KD, Orion, Outokumpu ja Stockmann.

– Selkeää yhteistä syytä näihin tulosheikennyksiin ei löydy, vaan syyt ovat yhtiökohtaisia, Gorschelnik sanoo.

Hänen mukaansa kaupan ala oli ainoa toimiala, jolla tulokset olivat muita vaisumpia.

Tokmannin tulos oikeni, mutta kokonaisuudessaan kuluva vuosi on ollut hankala. Stockmanniin kuuluva Lindex koki kovan tulospudotuksen ja Keskon erikoiskauppa oli myös heikkoa. Verkkokauppa.com antoi tulosvaroituksen, Gorschelnik listaa.

Yksi kaupan alan myyntituloja syönyt tekijä saattavat olla ulkomaiset verkkokaupat.

Tuotteet, joiden myynnissä on ollut tuloskaudella heikkoutta, ovat sellaisia, joita varmasti ostetaan paljon verkon kautta, Gorschelnik arvioi. 

– Jos tuote tilataan esimerkiksi Alibabasta, niin jostainhan se on pois.

Alibaba on kiinalainen, maailman suurin verkkokauppa.

Joulu on tärkeä sesonki kaupoille.

– Niin paljon vaisumpaa myynti oli kuitenkin alkuvuonna, että tilanne tuskin korjaantuu kokonaan joulumyynneilläkään, Gorschelnik sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.