Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Apple odottaa erittäin vahvaa joulusesonkia

Ensimmäisestä iPhonesta on kulunut kymmenen vuotta.

Uusia iPhone X -älypuhelimia Singaporessa perjantaina. Roslan Rahman / Lehtikuva

STT, AFP

Matkapuhelin- ja tietokonevalmistaja Apple odottaa myyntinsä kohoavan loka-joulukuussa 84–87 miljardiin dollariin, mikä olisi noin yhdeksän prosenttia enemmän kuin viime vuoden vertailuajankohtana. Joulunalus on matkapuhelinvalmistajille vuoden tärkein sesonki.

– Odotamme innolla mahtavaa lomasesonkia, kertoo Applen toimitusjohtaja Tim Cook tiedotteessa. 

Odotuksia on vahvistanut hienosti sujunut kolmas vuosineljännes. Yhtiö myi heinä-syyskuussa enemmän iPhone-puhelimia, iPad-tablettitietokoneita sekä Mac-tietokoneita kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla. Älypuhelinten myynti kasvoi noin miljoonalla kappaleella 46,7 miljoonaan.

Yhtiön nettotulos loikkasi peräti 19 prosenttia vuoden takaisesta. Nettotulos ylsi lähes 11 miljardiin dollariin.

Liikevaihto kohosi 12 prosenttia 53 miljardiin dollariin. Applen tilivuosi päättyi syyskuun lopussa.

– Olemme iloisia, että voimme raportoida vahvasta lopetuksesta tälle tilivuodelle, Cook sanoo.

Applella on juhlavuosi. Yhtiön ensimmäinen iPhone tuli markkinoille kymmenen vuotta sitten. Apple juhlistaa puhelimensa pyöreätä vuosipäivää uudella iPhone X -puhelimella.

Uusi malli tuli myyntiin perjantaina 50 maassa eri puolilla maailmaa. Aamun tunteina puhelinta jonotettiin muun muassa Hongkongissa ja Singaporessa.

Kuluttajia ei hillinnyt edes puhelimen hinta. Kalliimmasta luurista joutu maksamaan Hongkongissa 1 267 Yhdysvaltain dollaria. Halvempikin maksaa 1 100 dollaria.

– Se on hintansa väärti, arvioi thaimaalainen Supakorn Riekshiri, joka lensi Thaimaasta Singaporeen hakemaan uuden puhelimen.

Yli puolet voitosta

Cook on kuvaillut iPhone X -puhelinta muun muassa tulevaisuuden puhelimeksi, jossa on esimerkiksi kasvojentunnistus puhelimen ruudun lukituksen avaamiseksi. Puhelimen voi myös ladata langattomasti.

Uusi malli on Applelle olennaisen tärkeä, sillä yhtiö tekee yli puolet voitostaan kännyköillä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut