Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Myanmarin Suu Kyi vierailee ensi kertaa rohingya-vähemmistön kotiseudulla

YK on kutsunut Myanmarin armeijan toimia Rakhinessa etniseksi puhdistukseksi.

YK on kutsunut Myanmarin armeijan toimia Rakhinessa etniseksi puhdistukseksi. Rauhannobelisti Suu Kyitä on kritisoitu raskaasti siitä, ettei hän ole puolustanut rohingyoja. Str / Lehtikuva

STT

Myanmarin tosiasiallinen johtaja Aung San Suu Kyi saapui torstaina ensimmäiselle vierailulleen väkivaltaisuuksien riivaamaan Rakhinen osavaltioon. Alueella on meneillään sotilasoperaatio, jonka vuoksi valtaosa Rakhinessa asuneista rohingya-muslimeista on joutunut pakenemaan kodeistaan.

YK on kutsunut Myanmarin armeijan toimia Rakhinessa etniseksi puhdistukseksi. Rauhannobelisti Suu Kyitä on kritisoitu raskaasti siitä, ettei hän ole puolustanut rohingyoja.

Myanmarin hallituksen edustajan mukaan Suu Kyin vierailu Rakhinen osavaltioon on päivän mittainen. Johtajan ensimmäinen vierailukohde kriisialueella oli Sittwe, minkä jälkeen hänen oli määrä käydä ainakin kahdella muulla paikkakunnalla.

Arviolta 600 000 rohingyaa on paennut loppukesän jälkeen Myanmarista naapurimaa Bangladeshiin.

Myanmar on ilmoittanut, että naapurimaahan paenneet rohingyat voivat palata. Myanmarin edustaja syytti keskiviikkona Bangladeshia siitä, että se viivyttää pakolaisten kotiutuksen alkua.

 

Hallitus: Kapinalliset polttaneet kyliä

 

Rohingya-muslimeja on syrjitty buddhalaisvaltaisessa Myanmarissa jo vuosia. Heille ei esimerkiksi myönnetä kansalaisuutta.

Amnesty Internationalin lokakuussa julkaistussa raportissa Myanmarin armeijan kuvailtiin syyllistyneen järjestelmällisesti rikoksiin ihmisyyttä vastaan Rakhinen osavaltiossa. Rakhinen sotilasoperaation tarkoituksena on järjestön mukaan ajaa rohingya-vähemmistö Myanmarista.

Amnestyn mukaan Myanmarin armeija on syyllistynyt ainakin murhiin, karkotuksiin ja pakkosiirtoihin, kidutukseen, raiskauksiin, vainoon sekä ruoan ja lääkeavun epäämiseen. Lisäksi armeija on syyllistynyt järjestelmällisiin ja laajoihin tuhopolttoihin rohingya-kylissä.

Amnestyn raportti perustui Rakhinesta paenneiden silminnäkijöiden sekä näitä auttavien ammattilaisten ja avustustyöntekijöiden lausuntoihin. Satelliittikuvat ja valokuva- ja videomateriaali vahvistavat Amnestyn mukaan silminnäkijöiden lausunnot.

Myanmarin hallituksen mukaan kylien polttamisen takana ovat sotilaita vastaan taistelevat rohingya-kapinalliset.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut