Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kirja-arvio: Kunnas tarjoaa haipakkaa historiaa

Saamme olla ylpeitä, että meillä on Mauri Kunnaksen kaltainen kirjailija.

Päivi Alasalmi

Mauri Kunnas

Koiramäen Suomen historia

Otava 2017. 81 s.

Lapseni ovat kasvaneet suomalaisen lastenkirjallisuuden kuninkaan Mauri Kunnaksen kuvakirjojen tahtiin, kuten minäkin imin nuoruudessani Suosikki-lehden Nyrok City -sarjakuvasta suuren maailman mallia.

Kunnaksen Koiramäki-kirjoista lapseni ovat oppineet, miten entisaikaan maalaistaloissa elettiin. He ovat pelänneet aarnivalkeita kirjassa Koiramäen lapset ja Näkki. Hurjan hauska autokirja ja Hui kauhistus ovat kuluneet käsissämme riekaleiksi. Apuna Mauri Kunnaksella on ollut vaimonsa Tarja.

Uutuudessa Koiramäen Suomen historia Ruotsin kuninkaat ja Venäjän tsaarit on piirretty ilmeikkäästi, ja nuijasota, linnaleirit, Vasa-laivan haveri, hakkapeliitat ja isoviha saavat huolellisen käsittelyn. Kuvat ovat riemastuttavan vauhdikkaita ja värikkäitä. Ihmettelen, jos lapsen muistiin ei jää kirjasta jonkinlaista jälkeä tulevia historiantunteja varten.

Kiitos kuuluu myös kansien sisäpuolelle piirretylle Koiramäen sukututkimukselle, joka selvittää niin ruotuväkisotilaiden nimenantoperusteita kuin länsisuomalaista tapaa nimetä ihmisiä talon mukaan ja jonkun tyttäriksi ja pojiksi. Avustaapa piirros tulevaa sukututkijaakin. Tuhti historiapaketti siis!

Kunnaksen vaivihkainen tavoite on opettaa nuoret lukijat kiinnostumaan kotimaamme historiasta ennen Suomen valtion virallista syntyä. Kirja päättyy ennen Suomen itsenäisyysjulistusta Vänrikki Stoolin tarinoiden säkeisiin ja Koiramäen Martan lausumiin sanoihin: ”Ruotsalaisia emme ole, venäläisiksi emme tule, olkaamme siis suomalaisia!”

Mauri Kunnas on maailmanluokan kirjailija. Hänen kirjojaan on myyty yhteensä noin 10 miljoonaa kappaletta, ja hänen piirroksensa ovat hauskempia ja tarinat syvällisempiä kuin esimerkiksi Richard Scarryn. Saamme olla ylpeitä, että meillä on Kunnaksen kaltainen sarjakuvapiirtäjä ja kirjailija.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut