Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elokuva-arvio: Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas on vaikuttava pasifistinen sotaelokuva

Näyttävät taistelukohtaukset menevät ihon alle. Näyttelijöistä ei heikkoa lenkkiä löydy.

Tuntematon sotilas

Arvio: 5/5

Ajatus juhlistaa satavuotiasta itsenäistä Suomea Väinö LinnanTuntemattoman sotilaan kolmannella elokuvaversiolla tuntui tylsältä. Itsenäisyytemme vaikuttaa olevan yhtä sotaa, vaikka itsenäisyyden ajasta on sodittu vain viitisen prosenttia. Seitsemällä miljoonalla eurolla tekisi viitisen normaalihintaista nyky-Suomesta kertovaa elokuvaa.

Niin tekisi, mutta seitsemää miljoonaa euroa ei sellaiseen projektiin saataisi. Aku Louhimiehen ohjaamaan Tuntemattomaansaatiin. Vaikka kolmas Tuntematonon mielestäni yhä tylsä idea, itse elokuva on hieno.

En tiedä, miten paljon juonesta tulisi kertoa. Tietenkin sen pitäisi kuulua yleissivistykseen ja yleensä kuuluukin. Linnan romaanin ja aiempien filmatisointien tunteminen on melkein kansalaisvelvollisuus. En silti ole lainkaan varma siitä, että tarina tunnetaan niin hyvin ja tarkasti kuin oletamme. Esimerkiksi kuinka moni nuorista tunnistaa Tuntematon-sitaatin sen kuullessaan?

Joten varmuuden vuoksi: Tuntematon sotilas kertoo jalkaväkiosaston kolmen vuoden vaelluksesta jatkosodassa. Henkilöhahmoja on lukuisia, ja heistä tärkeimpiä ovat Rokka (Eero Aho), Kariluoto (Johannes Holopainen), Koskela (Jussi Vatanen) ja Hietanen (Aku Hirviniemi).

Louhimiehen Tuntemattomanpäähenkilöksi nousee Rokka, puhelias maanviljelijä Kannakselta, komppanian paras sotilas. Rokka on tullut sotaan tappamaan, ei kuolemaan. Vaikka Rokka on täydellinen sotilas, sotilaskuri ei ole häntä varten. Rokka menee mieluummin sotilasoikeuteen kuin pokkuroi ylemmilleen.

Uusi Tuntematon sotilason komea ja erittäin vaikuttava pasifistinen sotaelokuva. Kolmetuntisena se on pitkä, vaan ei hetkeäkään ylipitkä.

Taistelukohtaukset ovat lukuisia ja näyttäviä, mutta tärkeämpää on, että ne menevät ihon alle. Louhimies on löytänyt täsmälleen oikean tyylin. Sota ei ole jännä miehinen seikkailu, jossa heilutetaan Suomen lippua hurmahenkisesti.

Sodassa ei ole mikään hyvää eikä kenelläkään ole kivaa. Ihmiset pelkäävät, eivätkä välttämättä tottele suoriakaan käskyjä. Aluksi lähdetään tekemään Suur-Suomea, mutta lopulta tajutaan, että Suomi jää kahakassa toiseksi.

Näinhän se menee Linnan kirjassakin, eikä elokuvan ole tarvinnut näkökulmaa itse keksiä. Mutta että elokuva saadaan toimimaan myös tunnetasolla, on vaatinut valtavasti työtä, taitoa, tyylitajua ja älyä.

Näyttelijöistä ei heikkoa lenkkiä löydy. Eero Aho Rokkana saa eniten näkyvyyttä ja vastuuta. Miehen Jussi-patsaan voi jo pistää postiin. Monien etukäteen parjaamat "Putous-pellet", eli Jussi Vatanen ja Aku Hirviniemi, ovat aivan yhtä vakuuttavia. Ikonisista hahmoista löytyy ihminen.

Kuten ohjaaja Louhimies on sanonut, tämä Tuntematon vie kunnian sodalta, vaan ei sotilailta. Aivan samaa on todennut myös Väinö Linna itse.

Elokuva ei ota poliittisesti kantaa, koska sen aika meni jo. Elokuva kyllä herättää kysymyksen koko jatkosodan oikeutuksesta. Arkistofilmissä Mannerheimintiellä liehuvat natsiliput.

Mukana on myös hurttia huumoria sekä – ja varsinkin – miehistä ystävyyttä ja yhteenkuuluvuutta. Kotirintamallakin käydään, lähinnä Rokan maatilalla, vaan ei niin pitkään, että itse pääasia unohtuisi.

Yhtä asiaa pitää kuitenkin ihmetellä, ja se on suomalaisen elokuvan peruskummallisuuksia. Ihmisten puheesta on toisinaan vaikea saada selvää. En viittaa lukuisiin murteisiin, ne kuuluvat asiaan, vaan äänitysteknisiin ongelmiin.

Käykää katsomassa uusi Tuntematon sotilas. Ei satavuotiaan itsenäisen Suomen tai isänmaallisuuden vuoksi, vaan itsenne ja hienon elokuvan vuoksi.

Ohjaus: Aku Louhimies. Päärooleissa: Eero Aho, Jussi Vatanen, Johannes Holopainen, Aku Hirviniemi, Samuli Vauramo, Hannes Suominen, Joonas Saartamo. Tyylilaji: sotadraama. K16.