Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolustusministeri valmis muuttamaan lakia, jos Raaseporin kaltaisia tapahtumia voi siten estää

Niinistön mukaan Puolustusvoimissa tapahtuu nykyään vähemmän onnettomuuksia kuin menneinä vuosikymmeninä.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on valmis muuttamaan lainsäädäntöä, jos sen avulla pystytään estämään Raaseporin turman kaltaisia tapahtumia. Niinistön mukaan myös Puolustusvoimien ohjeistusta voidaan tarkentaa, jos siihen ilmenee tarvetta.

– Ensin täytyy selvittää, mistä on kyse, Niinistö sanoi toimittajille eduskunnassa.

Länsi-Uudellamaalla Raaseporissa kuoli tänään neljä ihmistä ja useita loukkaantui, kun Puolustusvoimien ajoneuvo ja juna törmäsivät vartioimattomassa tasoristeyksessä aamulla. Paikalla oli onnettomuushetkellä sankka lumisade.

– Minulla ei ministerinä tämäntyyppisestä suuronnettomuudesta ole kokemusta. Tämä on varmasti raskain päiväni ministerinä, Niinistö kuvaili.

Raaseporin onnettomuudessa osallisena ollut Puolustusvoimien ajoneuvo oli mukana alueella käynnissä olleissa harjoituksissa. Ministeri Niinistöllä ei ollut iltapäivällä tietoa siitä, millaiset asevelvollisten olosuhteet tai rasitus olivat olleet kyseisessä harjoituksessa.

Media kysyi ministeriltä eduskunnassa, oliko virhe, että kyseistä vartioimatonta turmatasoristeystä käytettiin harjoituksessa.

– Näin jälkikäteen arvioituna (se) tietenkin oli virhe, kun tällainen tragedia pääsi syntymään, mutta yleisesti ottaen Suomella on ongelmia tasoristeyksien kanssa, Niinistö vastasi.

"Yksikin kuolemantapaus on liikaa"

Raaseporin onnettomuus on poikkeuksellinen Puolustusvoimissa. Vastaavansuuruinen suuronnettomuus on tapahtunut Puolustusvoimissa viimeksi vuonna 1991, jolloin seitsemän varusmiestä kuoli Taipalsaaren uppoamisonnettomuudessa Etelä-Karjalassa.

– Puolustusvoimissa tapahtuu nykyään vähemmän onnettomuuksia kuin menneinä vuosikymmeninä eli tilanne on parempi, mutta jokainen ymmärtää, että yksikin kuolemantapaus on liikaa, Niinistö sanoi.

Puolustusministerillä ei iltapäivällä ollut tietoa tasoristeysonnettomuuden syistä. Hän sanoi odottavansa tietoja onnettomuustutkinnasta.

– Varmaan kuulemme enemmän myöhemmin, mutta tyypillisesti näissä voi hyvinkin pitkä aika mennä ennen kuin saadaan selkoa tilanteesta, Niinistö sanoi eduskunnassa.