Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Säteilyturvakeskus: Fennovoiman parannettava valvontaa ennen ydinvoimalan rakentamista Pyhäjoella

"Venäläisten organisaatioiden pitää kyetä toimimaan suomalaisten vaatimusten mukaisesti", Säteilyturvakeskus sanoo.

Fennovoiman pitää parantaa ydinvoimalaitoksen suunnitteluun ja rakentamiseen osallistuvien organisaatioiden valvontaa ennen kuin Pyhäjoen Hanhikiven ydinvoimalaitoksen rakentaminen aloitetaan, vaatii Säteilyturvakeskus.

Säteilyturvakeskuksen vaatimus perustuu sen teknologian tutkimuskeskus VTT:ltä viime joulukuussa tilaamaan riippumattomaan arviointiin.

VTT perehtyi sekä ydinvoimalaitoshankkeen laitostoimittajan että pääurakoitsijan turvallisuuskulttuuriin. 

Säteilyturvakeskus kommentoi VTT:n raportin tuloksia tänään julkistamassaan muistiossa.

"Turvallisuuskulttuuri ei vastaa suomalaisia odotuksia"

Säteilyturvakeskuksen mukaan laitostoimittaja RAOS Projectin ja pääurakoitsija Titan 2:n turvallisuuskulttuuri ei tällä hetkellä vastaa suomalaisia odotuksia. Fennovoiman onkin laadittava suunnitelma ensi huhtikuun loppuun mennessä siitä, kuinka yritysten ymmärrystä suomalaista vaatimustasoa ja menettelytapoja kohtaan voidaan kehittää.

Fennovoiman on myös varmistettava, että hankkeeseen liittyvien päätösten perustelut ovat läpinäkyviä ja että turvallisuuteen liittyvät huhut ja huolet raportoidaan ja käsitellään avoimesti.

Hankkeen turvallisuusasioita koskevassa päätöksenteossa pitää myös ottaa paremmin huomioon hankkeen tulevaisuuden vaikutukset, Säteilyturvakeskus vaatii.

Vaikka Fennovoiman turvallisuuskulttuurissa on tapahtunut edistymistä viime aikoina, on kehitettävää edelleen, sanoo keskuksen turvallisuuskulttuurin ja johtamisen ylitarkastaja Pia Oedewald.

Säteilyturvakeskus edellyttää, että Fennovoima ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin.

– Luvanhakijana Fennovoima on lopulta vastuussa koko hankkeen säteily- ja ydinturvallisuudesta, muistuttaa Oedewald.