Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Mies vaihtoi autoon renkaita ja jäi puristuksiin – palokunta paikalle

Keski-Suomen pelastuslaitos sai iltapäivällä tehtävän ihmisestä puristuksissa Jyväskylässä.

Jos säännöllisesti vaihtaa itse autoonsa renkaat, on turvallista satsata kunnon tunkkiin. Arkistokuva. Mustalampi Timo

Eriikka Hienola

Talvirenkaiden vaihtosesonki on nyt kuumimmillaan. Monet jonottavat parhaillaan rengasliikkeisiin tunkille päästäkseen, mutta monet myös vaihtavat renkaansa itse.

Keski-Suomen pelastuslaitos muistuttaa eräästä tuikitärkeästä asiasta, joka jokaisen itse renkaansa vaihtavan pitäisi muistaa. Tuo asia liittyy varusteisiin.

– Auton mukana tulevat tunkit ovat vain ja ainoastaan hätätilanteen varalle. Ne ovat vain sitä varten, että jos tiellä rengas puhkeaa, saa silloin vaihdettua vararenkaan, palomestari Pentti Partanen alleviivaa.

– Ja silloinkin on oltava erityisen varovainen.

Auton mukana tulevalla tunkilla ei siis pidä alkaa vaihtaa kokonaisia talvi- tai kesärengassarjoja, vaan tätä varten on valmistettu omia tunkkeja.

– Auton omien tunkkien alustat ovat niin kapeita, etteivät ne kestä yhtään liikettä, vaan ne antavat helposti periksi, Partanen kertoo.

Pumpattavat hallitunkit ovat vakaampia, jos autoon kohdistuu liikettä. Myös niiden toimintavarmuus on tehokkaampi.

Partanen muistuttaa, että vaihtoehtoja löytyy. Jos omasta tallista ei löydy kunnon tunkkia ja osaamista, voi olla viisaampaa kuskata auto ja renkaat liikkeeseen ammattilaiselle.

Auto rojahti miehen käden päälle

Pelastuslaitos kutsuttiin hätiin tiistaina, kun pelätty ja varoiteltu asia tapahtui Jyväskylässä Haperontiellä. Nuorehko pariskunta oli iltapäivällä vaihtamassa talvirenkaita autoon, kun tunkki antoi periksi. Auto rojahti yläasennosta ja miehen käsi jäi väliin.

Vaihtohommissa olleen miehen käsi jäi renkaan ja rengaskotelon väliin puristuksiin eikä paikalla ollut nainen saanut autettua häntä irti.

Nainen soitti hätäkeskukseen, mutta sai myös samalla apuun ohikulkijan. Paikalle tullut mies sai nostettua autoa sen verran, että käsi saatiin vapautettua puristuksista. Paikalle kutsuttu ensihoito tarkisti miehen käden, mutta akuuttia apua ei tarvittu.

– Ensihoito totesi, ettei lääkärin toimenpiteitä tarvita. Ranteeseen jäi puristuman jälki, mutta sormet toimivat. Miestä kehotettiin hakeutumaan tarkastukseen, jos käsi vielä kipeytyy, palomestari Partanen kuvailee tilannetta.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut