Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

THL: Asiakasseteliin liittyy edelleen ongelmia

"Syntymässä vaikeasti hallittava järjestelmä"

THL:n pääjohtaja Juhani Eskola Heikki Saukkomaa

STT

Esitys sote-palveluiden valinnanvapauslaista kaipaa edelleen parannuksia ennen kuin se voidaan antaa eduskunnan käsiteltäväksi, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n pääjohtaja Juhani Eskola.

Eskolan mukaan erityisesti asiakasseteliin liittyy edelleen ongelmia.

– Ehdotetuilla kriteereillä on syntymässä maakunnan vaikeasti hallittava järjestelmä, ainakin integraation toteuttamisen ja kustannusten hallinnan näkökulmasta, Eskola arvioi.

– Ehdotetut ratkaisut pikemminkin lisäävät kustannuksia aiempiin ehdotuksiin verrattuna. Siksi asetettu kolmen miljardin säästötavoite on entistä haastavampi, hän jatkaa.

Eskolan mukaan ehdotettu asiakassetelin toteutustapa voi pahimmillaan pirstaloida erikoissairaanhoitoa merkittävästi.

Ongelmana on se, että kirurgien kaltaisista erityisosaajista saattaa tulla puutetta, kun heille on töitä tarjolla sekä julkisella että yksityisellä puolella.

– Maakunta joutuu ylläpitämään valmiutta tuottaa palvelut, vaikka ne pääsääntöisesti tuotettaisiinkin asiakassetelillä. Tämän johdosta tuplakapasiteetin tarve on ilmeinen. Asiantuntijakeskustelussa on esitetty, että tämä voisi jopa vaarantaa päivystyksen järjestämisen, Eskola summaa.

Vääntöä on vielä edessä

Myönteistä lakiluonnoksessa on Eskolan mukaan se, että asiantuntijoiden kommentit ovat johtaneet parannuksiin monissa kohdin. Esimerkiksi asiakassetelin toimeenpanoaikataulun jatkaminen on Eskolan mukaan positiivista, sillä se antaa maakunnille kipeästi kaivattua valmisteluaikaa.

Eskolan mukaan järjestelmän monimutkaisuuden vuoksi kansalaisten ohjeistamista ja valistamista tarvitaan paljon. Valinnanvapaus voi tuntua kansalaisista hämmentävältä.

– Kenenkään ei ole pakko valita, johonkin putkeen tässä jokainen päätyy. Mutta onko se sellainen putki johon oikeasti haluaisi, jos olisi kaikki tieto ja saisi vapaasti harkita, se on eri asia, Eskola pohtii.

Eskola ei usko, että sote-vääntö olisi torstain ratkaisujen jälkeen merkittävästi helpottunut.

– Tässä on puoluepoliittisia intressejä ja ideologisia intressejä sen verran, että ei tämä vääntö tähän lopu.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut