Ex-kaivosjohtaja hovioikeudessa: Talvivaaran jätevesipäästöt olivat ympäristöluvan mukaisia

Massiivista ympäristöjuttua on käsitelty tällä viikolla Kajaanissa.

Kehitysjohtaja Lassi Lammassaari (vas.) ja asianajajansa Tero Kovanen. Kaisa Siren

Pekka Moliis / STT

Talvivaaran kaivos ei ollut mikään helpoin työpaikka. Kaivoksen tuotantojohtajana huhtikuuhun 2012 saakka toiminut Lassi Lammassaari myönsi Rovaniemen hovioikeuden istunnossa, että paineet olivat kovat, kun tuotantoa ajettiin ylös.

–Yhtiön hallitus oli määrittänyt tuotantotavoitteet, ja Pekka Perä toimitusjohtajana piti huolen siitä, että nämä tavoitteet saavutetaan, Lammassaari kertoi.

Talvivaaran kaivoksella useissa rooleissa toiminutta entistä kaivoksen johtajaa ja tuotantojohtajaa syytetään Rovaniemen hovioikeudessa törkeästä ympäristön turmelemisesta. Syytetty oli syyttäjän kanssa eri mieltä siitä, olisiko hänellä ollut mahdollisuus vaikuttaa syntyneisiin ympäristöongelmiin.

– Tuotantojohtajan roolina oli huolehtia siitä, että tuotanto-osastot toimivat huolellisesti. Vaikutusmahdollisuudet olivat se, että olemassa olevaa prosessia ja laitosta ajettiin huolellisesti. Jos tuotantojohtaja olisi keskeyttänyt tuotannon, niin tuotantojohtaja olisi saanut seuraavana päivänä hakea uutta työtä, Lammassaari arvioi.

Luparajoja ei rikottu

Massiivisessa ympäristörikosjutussa käsitellään vuosien 2006–2012 välisen ajan tekemisiä ja tekemättä jättämisiä kaivosalueella. Lammassaari piti oikeudessa tiukasti kiinni kaikkien syytettyjen yhteisestä näkemyksestä, että Talvivaaran sulfaateille ei ollut ympäristöluvassa asetettu raja-arvoja.

– Talvivaaran jätevesipäästöt olivat ympäristöluvan mukaisia. Valvovalta viranomaiselta ei tullut huomautuksia, että luparajoja olisi rikottu. Meillä ei ollut sulfaatille raja-arvoja siinä luvassa, Lammassaari muistutti.

Yhdessä Suomen suurimmista ympäristörikosjutuista syytettynä ovat Lammassaaren lisäksi kaivoksen perustaja ja toimitusjohtaja Pekka Perä, Talvivaara Sotkamo Oy:n toimitusjohtajana vuoden 2012 kipsisakka-allasvuodon aikaan toiminut Harri Natunen ja metallitehtaan osastopäällikkö, jonka syytteet Kainuun käräjäoikeus hylkäsi toukokuussa 2016. Perä, Lammassaari ja Natunen tuomittiin päiväsakkoihin ympäristön turmelemisesta. Jutun syyttäjät vaativat kaikille neljälle miehelle ehdollisia vankeustuomioita törkeästä ympäristön turmelemisesta.

Jutun hovioikeuskäsittely jatkuu ensi viikolla Rovaniemellä. Seuraavat kolme viikkoa on varattu todistajien kuulemiseen. Todistaja-aitiossa nähdään sekä kaivoshankkeen suunnitteluun osallistuneita kaivosalan ammattilaisia että toiminnan valvonnasta ja luvituksesta vastanneita viranomaisia. Jutun loppulausunnot on suunniteltu annettavaksi marraskuun puolivälissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut