Perä lämpeni syyttäjän grillissä – "Osaan tuon materiaalin melkein ulkoa"

Äänenvoimakkuus kohosi, kun syyttäjä tenttasi Talvivaaran perustajaa hovioikeudessa.

Pekka Perä Kimmo Rauatmaa

Pekka Moliis / STT

Talvivaaran ympäristörikosten hovioikeuskäsittelyn lämpötila nousi hieman iltapäivällä, kun jutun toinen syyttäjä, kihlakunnansyyttäjä Kimmo Vakkala pääsi vastakuulusteluvuoroon. Asianomistajista vastausvuorossa oli kaivoksen perustaja ja toimitusjohtaja Pekka Perä.

– Osaan tuon materiaalin melkein ulkoa, väitti syyttäjä kaivoksen ympäristövaikutusmateriaaliin viitaten.

– Epäilen, tokaisi Perä takaisin.

Jutun syyttäjä pyrki vastakuulustelussaan osoittamaan, minkä verran Pekka Perä on tiennyt kaivoksen suunnitteluun, luvittamiseen ja rakentamiseen liittyvistä yksityiskohdista. Miehet olivat lähes kaikista eri mieltä, ja välillä äänenpainot muuttuivat jyrkiksi ja äänenvoimakkuus kohosi kohtalaisen korkealle. Näin kävi muun muassa siinä vaiheessa, kun syyttäjä Vakkila sanoi Talvivaaran jätevesien vaikutuksen tuntutuvan Oulujärvellä saakka.

– Vaikutukset tuntuvat Oulujärvessä saakka? Syyttäjän on aiheellista todistaa tuollaiset väitteet, vaati Perä ääntä korottaen.

Törkeästä ympäristörikoksesta syytetty Perä puolusti yhtiön toimia alueen vesiongelman kuriin saattamiseksi. Kaikki mahdollinen tehtiin, mutta sekään ei hänen mukaansa riittänyt.

– Eikö se ole kiistatonta, että sinne on koko ajan rakennettu allaskapasiteettia. Me rakensimme sitä 1,5–2 miljoonaa kuutiota vuodessa. Kyllä me teimme töitä asian hoitamiseksi, Perä totesi hovioikeuden istunnossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut