Saarikko valinnanvapaudesta Ylellä: Haluan pitää huolen, ettei hunajapurkkia käydä tahmaisin sormin tyhjentämässä kerralla

Soten valinnanvapauslain kanssa jouduttiin torstaina ottamaan aikalisä keskustan ja kokoomuksen tulkintaerojen vuoksi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa. Jussi Nukari / Lehtikuva

Matias Åberg/ STT

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo, että sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapausuudistus ja siihen liittyvät asiakassetelit pitää toteuttaa hallitusti, vaiheistetusti ja rajaten. Saarikko kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa lauantaina.

Keskustaa edustava Saarikko kuvasi sote-palvelujen valinnanvapautta hunajapurkiksi, jonka kansi on avattu. Hänen mukaansa hallitus on hunajapurkin kannen vartija.

– Haluan pitää huolen siitä – ja uskon ja tiedän, että koko hallitus kokee samoin – ettei sitä hunajapurkkia kukaan käy tahmaisin sormin tyhjentämässä kerralla, Saarikko sanoi Ylellä.

Saarikon mukaan palveluihin suunnattujen asiakassetelien käyttö ei saa johtaa esimerkiksi siihen, että erikoissairaanhoidon päivystyspalvelut vaarantuvat. Ministerin mukaan tällaiset erikoissairaanhoidon palvelut ovat jokaisen suomalaisen henkivakuutus.

 – Asiakasseteli sopii myös erikoissairaanhoitoon aivan varmasti, mutta nyt on kysymys siitä, millä tavoin kriteereitä yksityiselle asetetaan ja että me voimme varmistaa, että se muutos on niin hallittu, vaikkapa sitten kokeilujen kautta, että erikoissairaanhoidon päivystys ei koskaan vaarannu, Saarikko sanoi.

 

Huolta henkilökunnan riittävyydestä

 

Keskustan ja kokoomuksen tulkintaerot johtivat torstaina siihen, että soten valinnanvapauslaissa ja asiakassetelikysymyksessä otettiin aikalisä.

Keskustalainen Saarikko on huolissaan muun muassa siitä, riittääkö etenkin pienemmissä sairaaloissa osaavia erikoissairaanhoidon lääkäreitä, jos palveluja tarjotaan laajasti asiakassetelillä.

– Haluan varmistua siitä, ettei muodostu riskiä, että osaajat päätyvät vain yksityiselle ja että sitten emme löydä osaajia siihen päivystykselliseen velvoitteeseen, joka koskee julkisia sairaaloita ja niitä tilanteita, kun on hätä ja tarvitsee nopeasti avun, Saarikko sanoi.

Kyse on ministerin mukaan myös rahojen riittävyydestä.

Saarikon esikunnasta kerrottiin lauantaina iltapäivällä STT:lle, että asiantuntijoiden on tarkoitus arvioida lakiluonnosta valinnanvapaudesta ja asiakasseteleistä alkuviikon aikana. Sen jälkeen hallituksen reformiministeriryhmän on tarkoitus käsitellä asiaa, mahdollisesti tiistaina tai keskiviikkona. Aikataulua ei ole vahvistettu.

 

Valinnanvapautta kaavailtu 2021 alusta

 

Hallitus on linjannut, että sote-palvelujen valinnanvapaus tulisi voimaan vuoden 2021 alusta.

Asiakas voisi tällöin valita haluamansa sote-keskuksen julkiselta tai yksityiseltä puolelta, ja asiakasmaksu olisi kaikissa sama. Sote-keskusta voisi halutessaan vaihtaa kuuden kuukauden välein.

Lisäksi asiakkaalle on tarkoitus tarjota asiakasseteli vähintään tiettyjä laissa listattuja palveluja varten. Asiakas voisi tällöin itse valita asiakassetelillään palveluntuottajan, joka tarjoaa tällaisen palvelun. Nyt keskusteluun on noussut siis se, miten laajasti ja mihin palveluihin asiakasseteleitä pitäisi tarjota.

Paljon hoitoa tarvitsevalle, kuten vammaiselle tai ikäihmiselle, voisi laatia myös henkilökohtaisen budjetin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut