Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kieli- ja kulttuurierot vaikeuttavat ensihoitajien työtä vastaanottokeskuksissa

Ensihoitajia haastateltiin tammikuussa osana sisäministeriön tilaamaa tutkimusta.

Yhteisen kielen puute ja kulttuurierot ovat aiheuttaneet eniten pulmia, kun ensihoitajat ovat menneet keikalle vastaanottokeskukseen. Näin kertovat Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ensihoitajat, jotka ovat käyneet työtehtävissä Lahden Hennalan-vastaanottokeskuksessa.

Ensihoitajia haastateltiin tammikuussa osana sisäministeriön tilaamaa tutkimusta. Ministeriö on selvityttänyt useilla tahoilla Suomen kykyä vastaanottaa turvapaikanhakijoita.

Ensihoitajien mukaan vastaanottokeskuksesta tulleet hätäpuhelut ovat olleet usein epäselviä ja esitiedot tapahtumista sekä potilaista puutteellisia.

Hoitajilta on siksi kulunut ajoittain paljon aikaa sen selvittämiseen, kuka Hennalan vastaanottokeskuksen asukkaista on avun tarpeessa. Kun ambulanssi on kaartanut vastaanottokeskukselle, iso joukko turvapaikanhakijoita on usein ollut kokoontuneena potilaan ympärille. Tämäkin on vaikeuttanut avun tarvitsijan löytymistä ja hoidon antamista.

Turvapaikanhakijat herkemmin sairaalaan

Tilannetta ei ole helpottanut sekään, että englannin kielen taito on ollut molemmin puolin usein puutteellista. Puutteellinen kielitaito on vaikuttanut hoitajien mukaan myös siihen, että turvapaikanhakijoita viedään kantaväestöä herkemmin sairaalaan. Kieliongelmien vuoksi potilaan tilasta on ollut vaikeaa saada selvää paikan päällä.

Kulttuurierot ovat osaltaan kiristäneet ilmapiiriä. Tällaista on tapahtunut etenkin tilanteissa, joissa potilas on ollut nainen.

– Naispotilaan tutkiminen ja arviointi on tullut tehdä miesystävän tai aviomiehen kautta, kertoo tutkimuksen tehnyt sairaanhoitaja Tia-Maria Kirkonpelto Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.

Ensihoidolla on sopimus poliisin kanssa siitä, että kaikista tehtävistä ilmoitetaan virkavallalle. Poliisipartio pyritään siirtämään aina näissä tilanteissa vastaanottokeskuksen lähelle. Jos tehtävä vaikuttaa riskialttiilta, partio menee ensihoitajien ohella paikalle.