Eduskunta avaa viikonloppuna ovensa kansalle – vierailijat pääsevät myös istuntosaliin

Nopeimmat 2 017 tulijaa mahtuvat sisään.

Juuri usean vuoden remontin läpikäyneessä eduskuntatalossa on avoimet ovet myös reilua kuukautta myöhemmin. Heikki Saukkomaa

Nina törnudd / STT

Kansanedustuslaitos avaa ovensa kansalaisille lauantaina ja sunnuntaina kello 11–16. Tapahtuma on osa eduskunnan Suomi 100 -ohjelmaa.

Juhlavuoden kunniaksi vierailijat pääsevät sisälle myös talon kaikkein keskeisimpään tilaan,  istuntosaliin. Tämä on 100-vuotisjuhlan kunnaiksi tarjottava ainutlaatuinen mahdollisuus, kertoo eduskunnan apulaistiedotuspäällikkö Rainer Hindsberg.

Eduskunnan normaali käytäntö on, että istuntosalissa saavat olla vain kansan valitsemat edustajat ja eduskunnan henkilökunta. Vierailijoille on nyt rajattu alue salin takaosassa, joten sitä ei pääse kokeilemaan, miltä tuntuisi istua eduskunnan puhemiehen tai kansanedustajan paikalla.

Juuri usean vuoden remontin läpikäyneessä eduskuntatalossa on avoimet ovet myös reilua kuukautta myöhemmin, viikonloppuna 18.–19.11. Sisään taloon pääsee päärakennuksen B-sisäänkäynnistä, joka sijaitsee Mannerheimintien ja Kyösti Kallion patsaan puolella talon julkisivua. Vierailijoille tehdään turvatarkastus.

Eduskuntaryhmät esittäytyvät

Eduskuntataloon pääsee viikonloppuna 2 017 ensimmäisenä paikalle saapuvaa kansalaista kumpanakin päivänä. Koko taloa ei pääse koluamaan, vaan vierailijoille esitellään talon toinen kerros, jossa sijaitsevat muun muassa istuntosali, valtiosali ja eduskunnan kahvila. Valtiosali on television katsojille tuttu paikkana, jossa ministereitä ja kansanedustajia usein haastatellaan.

Valtiosalissa järjestetään myös Politiikan tori, jossa eduskuntaryhmät esittelevät toimintaansa. Lisäksi vierailijat pääsevät kurkistamaan puhemiehen ja pääsihteerin työhuoneisiin.

Eduskuntatiedotuksen mukaan avoimet ovet ovat syksyn suurimpia kansalaistapahtumia. Hindsberg ennakoi, että vierailupäivästä tulee suosittu ja toivoo, että vierailijat suhtautuvat odotukseen kärsivällisesti.

– Usein erityisesti aamupäivällä syntyy jonoa, sen tiedämme kokemuksesta, Hindsberg sanoi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut