Koneen omistajasukuun kuulunut Niklas Herlin on kuollut

Herlin oli kuollessaan 53-vuotias.

Niklas Herlin kuoli äkillisesti 53-vuotiaana. Antti Aimo-Koivisto

Olli Kuivaniemi / STT

Koneen hissisukuun kuulunut Niklas Herlin on kuollut 53-vuotiaana. Herlin oli yksi Suomen rikkaimmista ihmisistä ja samalla myös mediavaikuttaja. STT:n tietojen mukaan Herlin kuoli Nizzassa Ranskassa.

Herlin oli yksi Cargotecin pääomistajista sekä kustannusosakeyhtiö Teoksen ja mediatalo Alma Median suuromistaja. Hän toimi Teoksen hallituksen puheenjohtajana ja Alma Median hallituksen jäsenenä.

Tiedon Herlinin kuolemasta vahvisti Alma Media.

– Niklas Herlinillä on ollut merkittävä rooli suomalaisen mediakentän kehittäjänä, laadukkaan journalismin puolestapuhujana ja kantaaottavana kolumnistina. Otamme syvästi osaa omaisten suruun ja kiitämme Niklas Herlinin tekemästä merkittävästä työstä yhtiömme hyväksi, Alma Median hallituksen puheenjohtaja Harri Suutari sanoo tiedotteessa.

Herlin teki myös pitkän toimittajan uran Kauppalehdessä, Suomen Kuvalehdessä ja Ilta-Sanomissa.

Ilta-Sanomien toimituspäällikön Timo Paunosen mukaan Niklas Herlin oli toimittajana henkeen ja vereen uutismies, jota uutisnälkä ajoi.

– Ei katsellut kyllä kelloa, sitten kun tehtiin, Herlinin kanssa yhtä aikaa Ilta-Sanomissa työskennellyt Paunonen sanoo.

Paunosen mukaan uutisten tekijänä Herlin oli todella nopea ja laajasti sivistynyt.

– Hän kaivoi tiedot nopeasti ja hänellä oli hyvät pohjatiedot yleensä jo asiasta. Nykypäivän nettimaailmassa olisi todella kullanarvoinen tekijä, Paunonen sanoo.

Suurella sydämellä

Herlin työskenteli kuukausipalkkaisena toimittajana 14 vuotta, kunnes vuonna 2001 jäi freelanceriksi. Niklas Herlin perusti Kustannusosakeyhtiö Teoksen vuonna 2003 yhdessä ystäviensä ja kollegojensa kanssa.

– Niko, kunpa osaisimme kiittää sinua niin suurella sydämellä kuin sinulle itsellesi oli aina luontaista, meillä on sinua ikävä, kustantamon henkilöstö kirjoitti tänään tiedotteessa.

Herlin osti Uuden Suomen tavaramerkin Alma Medialta vuonna 2007. Hän oli verkkojulkaisu Uuden Suomen kustantaja, mutta myi julkaisun Alma Medialle viime vuonna.

Omistusjärjestelyt veivät Cargotecin omistajaksi

Herlinien suku on ollut suomalaisen talouselämän keskiössä jo pitkään. Niklas Herlinin isän Pekka Herlinin johdolla Koneesta sukeutui alansa johtaviin kuuluva kansainvälinen suuryritys, jonka voittokulku on edelleen jatkunut. Perhesuhteet kuitenkin tulehtuivat. Välien myrkyttyminen johtui siitä, että isä-Herlin oli järjestänyt Koneen määräysvallan siirron Antti Herlinille 1990-luvun lopulla muiden lasten ohi. Asia paljastui Hanna Nurmiselle ja Ilkka, Niklas ja Ilona Herlinille vasta vuonna 2000.

Pattitilanne Koneen ympärillä ratkesi vasta, kun Partekilta ostetut nostolaitteet erotettiin omaksi yhtiöksi Cargoteciksi, jonka pääomistajiksi muut sisarukset tulivat.

Cargotec tiedotti tänään, että merkittävä osakkeenomistaja Niklas Herlin on menehtynyt äkillisesti. Cargotec esitti surunvalittelunsa ja osanottonsa Herlinin omaisille.

Vuonna 1963 Kirkkonummella syntyneellä Herlinillä on kaksi aikuista lasta.

STT:n merkkipäivähaastattelussa vuonna 2013 Herlin kertoi, että työ kehitysvammaisten hyväksi alkoi 3. joulukuuta 1986.

– Tyttäreni syntyi silloin. Kolme päivää myöhemmin soitin Kehitysvammatukeen ja kysyin, mitä pitäisi tehdä, Herlin kertoi.

Herlin on palkittu helsinkiläisen Kehitysvammatuki 57:n mitalilla.

Niklas "Niko" Herlin (1963–2017)

– Syntyi 18.11.1963 Kirkkonummella, asui Helsingissä

– Eronnut. Kaksi lasta

– Ekonomitutkinto (Bachelor of Science) Bentley Collegesta 1986 Yhdysvalloista

– Yksi Cargotecin pääomistajista, Alma Median hallituksen jäsen ja merkittävä omistaja, kustannusosakeyhtiö Teoksen omistaja ja hallituksen puheenjohtaja

– Työskenteli vuosina 1987–2001 toimittajana ja uutispäällikkönä Kauppalehdessä, Suomen Kuvalehdessä ja Ilta-Sanomissa.

– Harrastuksiin kuuluivat luonto, lukeminen, kehitysvammatyö

– Palkittiin helsinkiläisen Kehitysvammatuki 57:n mitalilla numero 37

"Poissa on viiltävä äly ja pehmeä sydän"

– Sydän ja sielu murtuneena joudun ikäväkseni ilmoittamaan, että isäni Niklas Herlin on kuollut. Tässä tilanteessa pyydän, että median edustajat eivät häiritsisi Nikon perhettä ja ystäviä.

(Niklaksen poika Heikki Herlin julkisessa Facebook-päivityksessään)

– Surunvalitteluni Niklas Herlinin omaisille. Raskas päivä Alma Mediassa.

(Kauppalehden päätoimittaja Arno Ahosniemi Twitterissä)

– Olen surullinen tästä uutisesta ja lähetän osanottoni hänen perheelleen.

(Cargotecin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen STT:lle sähköpostitse)

– Niklas Herlin on poissa. Poissa on viiltävä äly ja pehmeä sydän. Poissa käymättömien keskustelujen mahdollisuus. Käydyistä jää kiitollisuus.

(Toimittaja ja kirjailija Jussi Lähde Twitterissä)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut