Peliarviot: Monen hyvän tekijän loistava tulos

Mestarillinen Pyre ottaa kantaa ja tarjoaa unohtumattoman matkan.

Johannes Valkola

Pyre

Supergiant Games

PC, PS4, ikäsuositus 7

Jos elokuva käsittelee matkaa, genrenä on road movie. Tämän voisi laajentaa videopeleihin, joiden käsitteitä voisi muutenkin miettiä uudestaan. Nyt terminä voisi olla tiepeli, road game.

Pyre sijoittuu fantasiamaailman alapuolelle, eräänlaiseen kiirastuleen, jonne karkotetaan ylhäällä rikkoneet. Siellä heillä on mahdollisuus sovittaa syntinsä ja päästä takaisin. Tämä onnistuu voittamalla ihmeellisiä rituaaleja, joihin osallistutaan tiimeissä. Kyse on fantasiaurheilusta.

Peli alkaa, kun pelaajan nimetön hahmo herää kiirastulesta. Hänet pelastaa joukko karkotettuja. He ottavat pelaajan johtajakseen, joka ohjaisi heidät rituaaleissa voittoon. Alkaa matka, jollaista ei ole ennen nähty.

Pelin on tehnyt pieni amerikkalainen Supergiant Games, joka osoitti suurta lupausta debyytissään Bastion (2011). Ne lunastettiin seuraavaksi upeassa scifissä Transistor (2014). Nyt kolmannessa jälki on jopa mestarillista.

Pyressä liikutaan karttanäkökulmassa, pelataan rituaaleissa ja seurataan laajaa kerrontaa. Vastuulla on myös hahmojen kykyihin ja tarinaan vaikuttavat valinnat.

Pyre on osoitus huippuyksilöiden saumattomasta yhteistyöstä. Amir Raon suunnittelema fantasiaurheilu on kiinnostavaa ja kekseliästä. Kolmella kolmea vastaan pelattavissa kohtaamisissa täytyy sammuttaa liekki vastustajan maalista kuljettamalla sinne taikapallo. Pelattavuus on ainutkertaista, taktista ja viimeiseen hiottua.

Silmiinpistävintä on Jen Zeen sielukas kuvataide, jossa on kaikuja legendaarisen sarjakuvataiteilija Mœbiuksen silmästä räikeisiin väreihin ja liki loputtomiin yksityiskohtiin.

Darren Korbin mittava musiikkiraita puolestaan tavoittaa niin herkät balladit ja duetot kuin rajut jännitteetkin.

Audiovisuaalinen nautinto on huipussaan, mutta oleellisin ansio on pysäyttävä käsikirjoitus. Sen on luonut Greg Kasavin. Venäläissyntyinen Kasavin muutti Amerikkaan, jossa hän loi pitkän uran pelikriitikkona. Siirtyminen pelintekijäksi on paljastanut yhden aikamme kiehtovimmista pelikäsikirjoittajista.

Eeposmaisessa Pyressä konfliktit ratkotaan ilman väkivaltaa ja katsomalla vastustajaa suoraan silmiin. Fyysistä ja henkistä matkaa tekevä joukko koostuu mielenkiintoisista hahmoista, jotka hitsautuvat inhimillisine herkkyyksine ja puutteineen yhteen. He alkavat pohtia, voisiko yhteiskunta toimia paremmin. Syntyy kipinä vallankumouksesta.

Kielellistä rikkautta ja kuvauksellisuutta huokuva teksti on hämmentävän monitasoista. Eri uskonnoista, journalismista ja maailmanhistoriasta kerrotaan vertauskuvin poikkeuksellisella näkemyksellä ja varmuudella.

Keskiössä on myös anteeksiantamisen ja -pyytämisen vaikeus, mikä avataan viisaasti osapuolia ymmärtäen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut