Mobiililiittymien mainonta joutui kuluttaja-asiamiehen syyniin

"Annettujen tietojen ja sopimusehtojen kanssa pitää olla erityisen tarkka."

Roaming tarkoittaa toimintoa, jossa mobiililaitetta käytetään ulkomailla oman operaattorin toiminta-alueen ulkopuolella ja laite kytkeytyy sikäläiseen verkkoon. Roni Rekomaa

Jukka Annala / STT

Kuluttaja-asiamies on puuttunut mobiililaitteiden liittymien harhaanjohtavaan mainontaan. Asiamiehen käsittelemissä tapauksissa on kyse siitä, että mainonta ei vastaa tuotteen sisältöä kaikin osin, kertoo lakimies Riikka Rosendahl Kilpailu- ja kuluttajavirastosta (KKV).

Hänen mukaansa valitettava tosiasia on, että kuluttajat eivät aina myyntitilanteissakaan saa täysiä tietoja ymmärrettävällä tavalla.

– Viestintäpalveluissa on kyse erittäin hankalista kokonaisuuksista, joita kuluttajien on vaikea hahmottaa ja joiden kohdalla annettujen tietojen ja sopimusehtojen selkeyden suhteen pitäisi olla erityisen tarkka, hän tähdentää.

Operaattori DNA mainosti 4G-liittymiään tekstillä "EU-data", vaikka kyseisissä liittymissä juuri 4G-roaming eli verkkovierailutoiminto ei ole toiminut EU-alueella, kun Kilpailu- ja kuluttajavirasto puuttui markkinointiin. Vasta syyskuussa 4G-verkon roaming on alkanut toimia osassa EU/ETA-maita. DNA:n verkkosivujen mukaan 4G-verkon roaming toimii tällä hetkellä kahdeksassa maassa 30:stä.

Rosendahlin mukaan DNA on omalla verkkosivullaan asian kertonut, mutta ei kuluttajille suunnatussa mainoksessa. Asiakkaan on siten pitänyt etsiä tieto erikseen.

Roaming tarkoittaa toimintoa, jossa mobiililaitetta käytetään ulkomailla oman operaattorin toiminta-alueen ulkopuolella ja laite kytkeytyy sikäläiseen verkkoon. Toiminnon voi kytkeä päälle ja pois älykännykän tai muun mobiililaitteen asetuksista.

DNA:n handset-liiketoiminnasta vastaava johtaja Cedric Kamtsan kommentoi STT:lle, että DNA on muuttanut verkkosivujensa tietoja liittymien 4G-ominaisuuksista ja saatavuudesta EU-alueella Kilpailu- ja kuluttajaviraston vaatimusten perusteella.

Ulkomaan käytön esto oletuksena

Toinen tapaus on Elisan dataliittymä, jota markkinoitiin ota mukaan joka paikkaan -tyyliin, Rosendahl kertoo. Kuluttajat tapaavat hankkia tämänkaltaisia tuotteita esimerkiksi mukana kannettaviin tabletteihin, mutta mainoksessa ei hänen mukaansa selkeästi kerrottu, että liittymän vakio-oletusasetuksena on ulkomaan käytön esto.

– Eston pystyy kyllä purkamaan, mutta ulkomaan käyttö ei sisälly liittymän perushinnoitteluun, vaan se on erikseen laskutettava ominaisuus, Rosendahl kuvailee.

Elisaan ollaan asiasta hänen mukaansa yhteydessä tällä viikolla.

Elisa kertoo tarkistaneensa tablettiliittymien hintoja kesällä ja päivittäneen ne 3G:stä 4G-tekniikkaan.

– Oletusarvoisesti roaming on näistä liittymistä estetty ja käyttäjä voi kytkeä sen itse päälle. Tämä käytäntö on ollut käytössä dataliittymissä jo pidemmän aikaa, eikä tähän tullut muutoksia kesäkuussa. Tällä vältetään yllätyslaskujen synty asiakkaille, kommentoi Elisan liiketoimintajohtaja Matias Castrén STT:lle.

Hän huomauttaa, että roaming-muutosten yhteydessä liittymien käyttö ulkomailla halpeni merkittävästi.

Telialla aikaa kuun loppuun

Kuluttaja-asiamies sai kesällä paljon ilmoituksia Telian sopimusehtomuutoksesta, jossa vanhoista kännykkäliittymistä poistettiin roaming-palvelut.

Tähän puuttui Viestintävirasto, jonka mukaan operaattori ei voi poistaa liittymän olennaista ominaisuutta eli mahdollisuutta käyttää matkapuhelinta ulkomailla. Loma-aikaan muutos saattoi jopa tarkoittaa palvelun katkeamista kesken ulkomaanmatkan.

Virasto velvoitti palauttamaan palvelut porrastetusti. Puhe- ja viestiominaisuudet on Telian ilmoituksen mukaan palautettu elokuun lopulla.

– Tiedonsiirtopalveluiden osalta Viestintäviraston asettama määräaika palauttamiselle päättyy 31. lokakuuta, kertoo Marko Priiki, Viestintäviraston lakimies.

Juttua on korjattu. Jutussa kerrottiin virheellisesti, että operaattori DNA:n 4G-liittymissä roaming- eli verkkovierailutoiminto ei toimisi EU-alueella. Roaming toimii liittymissä kyllä, mutta 4G-verkon roaming on alkanut toimia vasta syyskuussa osassa EU/ETA-maita. DNA:n verkkosivujen mukaan 4G-verkon roaming toimii tällä hetkellä kahdeksassa maassa 30:stä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.