Paperiliiton Vanhala: Olemme Sipilän kanssa samaa mieltä nollakorotuksen kohtuuttomuudesta

Antti Rinteen mukaan työnantajien osallistuttava ostovoiman kehittämiseen.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala. Riku Tulla

Mikko Isotalo / STT

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on ehkä kuunnellut Paperiliiton puheita. Sipilä arvioi MTV:llä, että palkankorotuksissa nollan prosentin linja on kohtuuton. Vanhalan mukaan Sipilä voi näin todeta ja Paperiliitto on samaa mieltä.

– Pitääkö pääministerin ylipäätään puuttua (palkankorotuksiin), se on sitten toinen asia, Vanhala sanoo STT:lle.

Sipilä on aiemmin varonut puuttumasta palkankorotuskeskusteluun. Vanhalan mukaan Sipilä ei ole ollut suoraan yhteydessä.

Työnantajapuolen Metsäteollisuus ehdotti aiemmin, että työehtosopimusta jatkettaisiin vuodella nollan prosentin palkankorotuksella. Palkansaajapuolen Paperiliitto on ollut tyrmistynyt nollakorotusehdotuksesta.

Osapuolten neuvottelut keskeytyivät perjantaina. Paperiliitto on kohottanut valmiuttaan mahdollisen työtaistelun varalta.

Vanhalan mukaan Metsäteollisuus ei ole ollut neuvotteluiden keskeytymisen jälkeen missään yhteydessä. Työntekijäpuolen luottamusmiehiä on koolla useampana päivänä tällä viikolla. Paperiliiton hallitus kokoontuu ensi viikon keskiviikkona ja torstaina käsittelemään tilannetta.

Rinne: Palkankorotusvaraa on

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo, että työnantajien on osallistuttava liittokierroksella ostovoiman kehittämiseen. Hänen mukaansa yrityksillä on palkankorotusvaraa.

– Olen kuitenkin pitäytynyt oikean korotuksen arvioinnista, osapuolet pystyvät sen liittokierroksella löytämään, Rinne sanoo.

Rinteen mukaan "ulkopuoliset asiat" pitäisi ratkaista työmarkkinaneuvotteluiden helpottamiseksi. Hän viittaa työaikalain siirtämiseen ensi keväälle ja EU:n liikesalaisuusdirektiivin täytäntöönpanoon, jota keskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK ovat kritisoineet. Niiden mukaan laki rajaisi työntekijän oikeutta kertoa tietoja liiton juristille työpaikan riitatilanteissa.

– Mitä työmarkkinoilta kuulen, niin vähän neuvottomia siellä ollaan, kun metsäteollisuudenkin tilanne on hakauksessa, Rinne sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut