EU-vertailu: Valta jakautuu Suomessa aiempaa epätasaisemmin miesten ja naisten välillä

Suomi on yhä EU:n kolmanneksi tasa-arvoisin maa.

Anniina Luotonen / STT

Suomi on onnistunut säilyttämään paikkansa EU:n kolmanneksi tasa-arvoisimpana maana, selviää sukupuolten tasa-arvoa mittaavasta indeksistä. Euroopan tasa-arvoinstituutin tänään julkaiseman indeksin mukaan Suomen pisteet laskivat kuitenkin edellisvuosista kahdella mittarilla: vallan ja ajankäytön osalta.

28 EU-maan vertailussa selvästi tasa-arvoisin maa oli Ruotsi ja toiseksi tasa-arvoisin Tanska.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan Suomen pisteiden lasku poliittisen ja taloudellisen vallan osalta johtuu siitä, että naisten osuus eduskunnassa ja hallituksessa sekä Suomen Pankin johtotehtävissä on laskenut verrattuna 2010-luvun alkuun.

Suomi on silti edelleen Ruotsin ja Ranskan ohella EU-maita, joissa valta jakautuu tasaisimmin miesten ja naisten välillä. Unkari, Kreikka ja Tshekki löytyvät listan toisesta päästä.

Sukupuolten tasa-arvoindeksissä vertaillaan kehitystä EU-maissa kymmenen viime vuoden aikana. Indeksi mittaa sukupuolten tasa-arvoa kuudella eri alueella: työ, raha, tieto, aika, valta ja terveys. Suomen pisteet pysyivät ennallaan tai paranivat vähän työn, rahan, tiedon ja terveyden osalta.

Ajankäytön tasa-arvo heikentyi Suomen ohella 11 muussakin maassa. Taustalla on se, että naiset käyttävät enemmän aikaa erilaisiin kotitöihin sekä lasten ja läheisten hoivaan. Melkein kaikissa jäsenmaissa miehet osallistuvat naisia enemmän kodin ulkopuolisiin harrastuksiin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut