Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Nokia lopettaa virtuaalitodellisuuskameran kehittämisen

Yhtiö vähentää enintään 190 työntekijää Suomessa - maailmanlaajuisesti menossa 310 työpaikkaa.

Antti Autio, Mikko Isotalo / STT

Suurin odotuksin käynnistynyt virtuaalitodellisuusmarkkina on pettänyt Nokian. Yhtiö lopettaa OZO-virtuaalitodellisuuskameransa kehittämisen, mikä johtaa suuriin henkilöstövähennyksiin Suomessa ja muualla maailmassa.

– Nokia julkisti tänään (tiistaina) kohdentavansa investointeja virtuaalitodellisuuden alueella, koska virtuaalitodellisuusmarkkina ei ole kehittynyt odotustemme mukaisesti, kertoo Nokian viestintäjohtaja Reija Sihlman.

– Tämän arvioidaan johtavan henkilöstövähennyksiin sekä virtuaalitodellisuusratkaisujen kehityksessä että Nokia Technologiesin tukitoiminnoissa.

Virtuaalitodellisuuskameran kehittämisen loppumisen vuoksi Nokia aloittaa yt-neuvottelut, jotka voivat johtaa Suomessa enintään 190 henkilön irtisanomiseen. OZO-virtuaalitodellisuuskameran kehittäminen on osa Nokia Technologies -liiketoimintaryhmää.

Maailmanlaajuisesti vähennystarve on enintään 310 työntekijää, jotka työskentelevät Suomen lisäksi pääosin Yhdysvalloissa ja Britanniassa. Nokia Technologies -liiketoimintaryhmällä on yhteensä 1 090 työntekijää.

Sihlman kertoo, että pääosa OZO:n kehittämisestä ja Nokia Technologiesien tukitoiminnoista sijaitsee Suomessa. Sitoumukset OZO:n olemassa olevien asiakkaiden kanssa pysyvät voimassa.

Suuntana digitaalinen terveydenhuolto

Virtuaalitodellisuusmarkkinan odotettua hitaampi kehitys johtaa Nokian mukaan siihen, että Nokia Technologies aikoo vähentää investointejaan ja keskittyä vahvemmin teknologialisensointimahdollisuuksiin.

Nokia kertoo, että liiketoimintaryhmän toimintaa suunnataan digitaalisen terveydenhuoltoon. Televerkkoihin keskittyvä Nokia osti verkkoon kytkettyjä terveystuotteita valmistavan ranskalaisen Withings-yhtiön viime vuonna. Yhtiö on odottanut, että kuluttajien kysyntä terveyden seurantaan liittyviin tuotteisiin ja palveluihin on lähivuosina reippaassa kasvussa.

– Nokia Technologies on tilanteessa, jossa oikeanlaisen fokuksen ja oikeiden investointien kautta voimme merkittävästi kasvaa digitaalisen terveydenhuollon alueella, kertoo Nokia Technologies -liiketoimintaryhmän johtaja Gregory Lee.

Patentit ja lisenssit eivät sisälly leikkauksiin

Kesällä Nokia ilmoitti tuovansa myyntiin langattomaan verkkoon kytkettävän henkilövaa'an, verenpainemittarin, älykellon ja terveyden seurantaan tarkoitetun älypuhelinsovelluksen.

Sovelluksen avulla voi esimerkiksi tarkkailla painoaan, nukkumistaan, raskauden kehitystä ja liikkumistaan.

Yhtiön mukaan Nokia Technologies keskittyy lisäksi kasvattamaan brändi- ja teknologialisensointiin liittyvää liiketoimintaansa. Menestyksekäs patenttilisensointiliiketoiminta ei ole suunniteltujen toimenpiteiden piirissä.

Vain harvoja valmistajia mukana markkinoilla

Elektroniikan Tukkukauppiaiden hallituksen puheenjohtaja Markus Nummisalo arvioi, että virtuaalitodellisuuslaitteiden (VR) markkinat kasvavat, mutta markkinoilla ei ole vielä kovin montaa valmistajaa.

Hänen mukaansa matkapuhelinlaitteissa Samsung on hallitseva valmistaja, tietokonepuolella vastaavassa asemassa on HTC.

– Oculus-teknologialle, mitä muun muassa Samsung käyttää, ei ole löytynyt vielä kilpailevaa maailmaa, Nummisalo sanoo.

VR-laitteiden markkinaa ei edes mitata, koska valmistajia on niin vähän. Ensi vuonna on kuitenkin luvassa ensi kerran markkinadataa alalta.

– En tarkkaan tiedä, miksi muut valmistajat eivät ole lähteneet mukaan, Samsungia edustava Nummisalo sanoo.

Hänen mukaansa VR-teknologiaa hyödynnetään muun muassa opetusmaailmassa ja kovaa kasvavassa pelimaailmassa. Hän kertoo, että Suomessakin on start-up-yrityksiä, jotka pyrkivät hyödyntämään VR-maailmaa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut