Mummobuumi on täällä! – Nyt tulevat karismaattiset seniorit

Ikäihmisten julkikuva on monipuolistunut, mutta myös huolipuhetta riittää.

Superaktiivisen ja hyväkuntoisen eläkeläisen ihanne voi myös ahdistaa. Risto Aalto

Tarja Repo / STT

Eläkeläisten asioista kirjoitetaan nykyisin jo aika paljon mediassa, pohtii aktiivinen lehtienlukija ja kirjoittaja Hilkka Jaatinen. Varsinkin naisten elämäntarinoita näkyy usein. Samalla kannalla ovat Tampereen yliopiston tutkijat, joiden mukaan ikäihmisten julkikuva on saanut lisää väriä.

Tamperelaisten Jaatisten kotiin tulee hämmästyttävä määrä lehtiä. Valikoimaan kuuluvat esimerkiksi Apu, Seura, Aamulehti, Anna, Kotiliesi ja Suomen Kuvalehti. Joukosta löytyvät myös erityisesti ikääntyville suunnatut ET ja Viva.

– Lehdissä on paljon juttuja menestyneistä eläkeläisistä ja optimistisia selviytymistarinoita. Haastateltavalta on voinut mennä talo alta ja mies lähtenyt, mutta hän on kääntänyt vaikeudet voitoksi, luonnehtii 73-vuotias Jaatinen.

Muun muassa ET-lehdessä korostetaan senioreiden pätevyyttä ja karismaa, tietää vanhuuden julkikuvia tutkinut Kirsi Lumme-Sandt Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta. Nyt on myös mahdollista olla monella tapaa eläkeläinen, kun aikaisemmin vanhuudelle asetettiin tiukemmat raamit. Kuvauksissa korostuu aktiivisen ikäihmisen ideaali.

Superaktiivisen ja hyväkuntoisen eläkeläisen ihanne voi myös ahdistaa, jos haluaisi mieluummin istua nojatuolissa ja kutoa sukkaa tai hakata halkoja mökillä.

– Sivuajatuksena on, että terveenä elämä on mukavaa, mutta olet myös pienempänä taakkana yhteiskunnalle.

Mummobuumi ihailee vahvoja naisia

Myös tv-sarjoihin on tullut vanhempia henkilöitä, huomauttaa tutkimuspäällikkö Sanna Kivimäki Tampereen yliopiston viestintätieteiden tiedekunnasta. Eräs ilmiö ovat Youtube-videot, joissa esiintyy teräsmummoja ja -vaareja.

– Tällainen iän sensaatiomaisuuden esittely on tyypillistä myös iltapäivälehdissä. Aira Samulin on hämmästyttävä 90-vuotias tanssinopettaja, ja Emmanuel Macronin vaimo on hämmästyttävän paljon vanhempi kuin miehensä.

Muutama vuosi sitten alkoi mummobuumi, jossa heijastui myös suomalainen vahvojen naisten ihanne. Mummomafia-sarjassa seniorit ratkoivat nuorempien ongelmia. Ilmestyi erilaisia mummokirjoja, ja ikääntyviä naisia palkattiin työpaikkoihin tuomaan kotoisaa tunnelmaa. Vanhoja miehiä puolestaan edusti aivan erilainen tyyppi, äksy Mielensäpahoittaja.

Jaatinen muistuttaa, että monet mediasisällöt koskevat ja kiinnostavat niin eläkeläisiä kuin muitakin ikäryhmiä. Hän mainitsee esimerkkinä uutiset Tampereen tonttivuokrien korotuksista, jotka voivat saattaa monenikäisiä pienituloisia ahdinkoon. Nimenomaan ikäihmisiä koskevia ajankohtaisia tietoja saa esimerkiksi Eläkkeensaaja-lehdestä.

Ikäihmiset eivät ole massaa

Tutkijat löytävät vanhojen ihmisten julkikuvassa kaksi päälinjaa. Samalla kun aktiiviset seniorit saavat myönteistä huomiota, varsinkin päivälehtien palstoilla näkee huolipuhetta eläkepommista, vanhustenhuollon ongelmista ja kalleudesta. Kuva eläkeläisistä onkin ristiriitainen.

– Kun vanhoista ihmisistä puhutaan massana, korostuu huolipuhe. Kun puhutaan yksilöistä heidän omilla nimillään, kuten vaikka Aira Samulinista tai satavuotiaasta sotaveteraanista, kuva on myönteinen, Lumme-Sandt analysoi.

Hänen mielestään mediassa pitäisi tuoda enemmän esille vanhojen ihmisten moninaisuutta ja sitä, että eläkeläiset ovat suuri voimavara lastensa perheille ja yhteiskunnalle.

Elokuvissa eläkeikäiset sukkuloivat suhteissa

Ikäihmiset eivät ole elokuvissakaan enää hassahtaneita mummoja ja vaareja. Varsinkin angloamerikkalaisissa romanttisissa komedioissa suuret tähdet sukkuloivat energisellä otteella suhdekiemuroissa.

Seniorielokuvissa on nähty valovoimaisia näyttelijöitä Diane Keatonista Jack Nicholsoniin ja Meryl StreepistäRobert de Niroon.

– Näissä komedioissa keskeistä on usein miesten seksuaalisen suorituskyvyn ja naisten ulkonäköhuolien ympärillä pyörivä komiikka, summaa tutkimuspäällikkö Kivimäki.

Hänen mukaansa ikääntymistä käsitellään usein lämminhenkisen komedian kautta länsimaisessa kulttuurissa, joka kuitenkin arvostaa enemmän nuoruutta ja dynaamisuutta.

– Joissain muissa kulttuureissa ikäihmiset saavuttavat tietyn statuksen yhteisössä pelkästään iän perusteella. Lännessä ei näin yleensä ole.

Ikää on toki käsitelty myös draamoissa, kuten elokuvissa Iris ja Laulu Marionille. Kiinnostava on Bond-elokuva Skyfall, joka sinänsä jo käsittelee Bondin vanhenemista, mutta jossa Judi Dench tekee merkittävän roolin.

– Myös Helen Mirren on esiintynyt Red-toimintaelokuvissa hiljattain, joten kyllä skaala on laajentunut.

Kivimäen mukaan yhteistä varsinkin angloamerikkalaisille "geroleffoille" on sovinnaisuus, jossa juhlitaan valkoista ja keskiluokkaista heteroutta.

Suomessakin senioreita näkyy yhä enemmän eri viihdegenreissä ja uudella tavalla kuvattuna. Kotimaisessa Mökki-sarjassa yhtenä teemana oli mummon lesbosuhde. Kesällä nähdyssä Rakkautta vain -draamakomediassa ikääntyvät henkilöhahmot lähtivät pikatreffeille.

Seniorit ovat päähenkilöitä myös monissa näytelmissä. Esimerkiksi Tampereen molemmat suuret teatterit tarjoavat ikäihmisille säännöllisesti esityksiä. Elokuvateatterit puolestaan tavoittelevat vanhempaa väkeä esimerkiksi päiväajan alennetuilla hinnoilla ja Seniorikino-esityksillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut