Trumpin tuontitullien nostot haukkaisivat ison siivun myös Suomen arvolisästä

Etlan mukaan USA:n tullikorotuksista kärsisi EU:ssa eniten Irlanti, Saksa ja Luxemburg

Yhdysvallat on Suomen tärkein vientimaa arvonlisällä mitattuna, sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen. Scott Varley

SANNA NIKULA / STT

Suomi menettäisi lähes 180 miljoonaa euroa arvonlisää, jos Yhdysvallat korottaa Meksikosta ja Kiinasta tulevan tuonnin tulleja, ilmenee Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tänään julkaisemasta tutkimuksesta. Syynä on muun muassa se, että Suomessa valmistetaan komponentteja, jotka viedään esimerkiksi Kiinaan koottaviksi ja sen jälkeen valmiit tuotteet viedään Kiinasta Yhdysvaltoihin.

– Yhä useampien tuotteiden takana on monimutkaisia ja maailmanlaajuisia arvoketjuja. Näissä ketjuissa tie raaka-aineista komponenteiksi ja lopulta valmiiksi tuotteeksi kulkee usein monien maiden kautta, sanoo Etlatiedon varatoimitusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö tiedotteessa.

Jos Yhdysvaltojen korotukset koskisivat myös EU:sta tulevaa tuontia, olisivat arvonlisän menetykset Suomelle tutkimuksen mukaan puolesta miljardista eurosta yli miljardiin euroon. Laskelmien mukaan jo viiden prosentin korotus aiheuttaisi Suomelle 450 miljoonan euron arvonlisän menetykset ja 15 prosentin tullikorotus jopa 1,2 miljardin euron menetykset.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on useaan otteeseen väläyttänyt tuontitullien ja tariffien nostamista erityisesti Kiinasta ja Meksikosta, mutta mahdollisesti myös EU:sta tulevalle tuonnille. Trumpin tavoite on näin palauttaa työpaikat Kiinasta ja Meksikosta takaisin Yhdysvaltoihin.

Ali-Yrkön ja Etlan tutkijan Tero Kuusen tekemän tutkimuksen perusteella EU:ssa eniten USA:n mahdollisista tullikorotuksista kärsisivät Irlanti, Saksa ja Luxemburg.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoo Yhdysvaltojen olevan Suomen tärkein vientimaa arvonlisällä mitattuna. Kolmannes tästä viennistä kulkee kansainvälisten arvoketjujen läpi kolmansien maiden kautta.

–  Jos USA asettaisi esteitä esimerkiksi Kiinan tuonnille, se johtaisi helposti vastatoimiin aiheuttaen vakavia seurauksia myös Suomelle ja koko EU:lle. Isojen maiden kauppasota ei ole vain kahden kauppa, vaan sivullisetkin kärsivät, Mykkänen sanoo ulkoministeriön tiedotteessa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut