Väite kallistumisesta ei pidä paikkaansa: Ruoka Suomessa reilusti halvempaa nyt kuin 80-luvulla

Hinnan halpeneminen on johtunut erityisesti liha-, rasva- ja maitotuotteiden hintojen laskemisesta.

Esimerkiksi maidon tuottajahinta on laskenut ylitarjonnan takia. Tiina Mutila

Sari Vanninen / Uutissuomalainen

Suomessa ruuan reaalihinta oli heinäkuussa yhdeksän prosenttia alhaisempi kuin ennen EU:hun liittymistä vuonna 1994. Reaalihinta tarkoittaa hintaa puhdistettuna yleisellä hintakehityksellä.

Halvimmillaan ruoka Suomessa EU-jäseneksi liittymisen jälkeen oli vuonna 2000, noin 14 prosenttia edullisempaa kuin vuonna 1994. Vuonna 2013 ruuan hinta kipusi lähes samalle tasolle kuin juuri ennen EU-jäsenyyttä.

Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksistä.

Ruuan reaalihintojen lasku ei Suomessa kuitenkaan liity pelkästään EU-jäsenyyteen vaan se alkoi jo ennen jäsenyyttä. Jo vuosina 1986–1994 ruuan hinta laski yli 16 prosenttia, kirjoittaa Tieto&Trendit-lehdessä ruuan hintakehitystä analysoiva Tilastokeskuksen eläkkeelle jäänyt kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen.

EU-jäsenyyden myötä hintojen lasku on jatkunut, ja 25 vuodessa ruuan reaalihinta on laskenut 25 prosenttia.

Liha, rasvat ja maitotuotteet halventuneet

Viimeisen neljän vuoden aikana ruuan hinnan halpeneminen on johtunut erityisesti liha-, rasva- ja maitotuotteiden hintojen laskemisesta.

Lehtisen mukaan syynä on muun muassa tuottajahintojen laskeminen ylitarjonnan takia. Ylitarjonta johtuu elintarvikkeiden viennin tyrehtymisestä Venäjälle pakotteiden ja vastapakotteiden takia.

Sokerituotteet ovat halventuneet makeisveron poiston myötä.

Sen sijaan kalan hinta on noussut voimakkaasti lohen kallistumisen takia. Vuoden 2013 heinäkuussa kala oli yli 20 prosenttia halvempaa kuin viime heinäkuussa.

Hintoja on laskenut myös teollisuuden ja kaupan kiristynyt kilpailu.

Arvonlisävero pitää hintatason korkealla

Sen sijaan Ruotsissa ruuan reaalihinta on noussut jo korkeammalle tasolle kuin ennen Ruotsin EU-jäsenyyttä vuonna 1994, käy ilmi Lehtisen laskelmista.

Suomessa ruuan hintataso on kuitenkin reilusti yli EU:n keskiarvon johtuen ruuan arvonlisäverosta, joka on 14 prosenttia. Monissa muissa maissa veron osuus on enintään puolet Suomen veronkannasta: esimerkiksi Italiassa 4, Ranskassa 5,5, Hollannissa 6 ja Saksassa 7 prosenttia.

Jos kaikissa vanhoissa EU-maissa ruuan arvonlisävero olisi 0, ruuan hinta olisi Suomessa neljänneksi alhaisin vanhoista EU-maista. Halvempaa olisi vain Hollannissa, Saksassa ja Ranskassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.