Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

YK:n edustajat eivät pääsekään rohingya-muslimien luo – syynä "sääolot"

Rohingyojen vene kaatui Bangladeshin edustalla - jopa kymmenien ihmisten pelätään hukkuneen.

Myanmar on rajoittanut voimakkaasti pääsyä Rakhinen osavaltioon, jossa maan rohingya-vähemmistö elää. Munir Uz Zaman / Lehtikuva

STT, AFP

YK:n edustajat eivät pääsekään tänään käymään rohingya-muslimien kotiosavaltiossa Rakhinessa Pohjois-Myanmarissa.

YK:n mukaan vierailua on lykätty ensi viikkoon sääoloista johtuen. Tarkempia tietoja ei annettu.

Vierailu olisi ensimmäinen YK:n edustajille sen jälkeen, kun Rakhinessa puhkesi laajoja väkivaltaisuuksia viime kuussa. Jo yli puoli miljoonaa rohingyaa on paennut osavaltiosta Bangladeshiin.

YK:n mukaan Rakhinessa on käynnissä etninen puhdistus. Alueen tapahtumista on vaikea saada tietoa, koska Myanmar on rajoittanut voimakkaasti myös avustusjärjestöjen ja median pääsyä pohjoisosiinsa.

Avustusjärjestöt pelkäävät, että Rakhinessa on kymmeniätuhansia rohingyoja, jotka tarvitsevat pikaisesti ruokaa ja lääkkeitä. YK:n turvallisuusneuvoston on määrä tänään käsitellä rohingya-muslimien oloja.

YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin odotetaan puhuvan kokouksessa. Guterres on entinen YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n johtaja, ja hän tuntee Myanmarin tilanteen hyvin.

Kymmenen lasta hukkui

Kukaan ei tiedä, kuinka paljon kuolonuhreja kriisi on kaikkiaan vaatinut. Tänään ainakin 15 ihmistä sai surmansa, kun rohingyoja kuljettanut vene kaatui rajussa merenkäynnissä Bangladeshin rannikon edustalla.

Bangladeshin viranomaisten mukaan hukkuneiden joukossa oli kymmenen lasta.

Kuolonuhrien määrä saattaa nousta vielä huomattavasti, koska uutiskanava al-Jazeeran mukaan veneessä oli yli sata ihmistä. Parikymmentä ihmistä on pelastettu merestä hengissä.

Silminnäkijöiden mukaan turma tapahtui vain lyhyen matkan päässä rannasta.

– He hukkuivat aivan silmiemme edessä. Vain muutamia minuutteja myöhemmin ruumiit ajautuivat rantaan, kertoi paikallinen kauppias Mohammed Sohel.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut