Syrjinnästä kannattaisi kertoa viranomaiselle – jos osaa valita oikean

Moni muslimi kokee syrjintää, harva kertoo siitä viranomaisille.

Syrjintää kokevat muslimit kertovat harvoin tapauksista eteenpäin. Str

STT

Syrjintää kokevista muslimeista harva ilmoittaa asiasta viranomaisille. EU:n perusoikeusviraston tutkimuksen mukaan Suomessa muslimit kuitenkin kertovat kokemastaan syrjinnästä viranomaisille enemmän kuin muualla EU:ssa. Suomessa asuvista muslimeista 31 prosenttia oli raportoinut syrjinnästä, kun koko aineiston keskiarvo oli 12 prosenttia.

Kyselytutkimukseen vastanneista muslimeista Suomessa asuvat kertoivat myös muita maita enemmän kokeneensa syrjintää. Koko aineistossa syrjintää kertoi viimeisen vuoden aikana kokeneensa joka neljäs, Suomessa useampi kuin joka kolmas.

Tutkimuksen perusteella ei voi tehdä pitäviä vertailuja, mutta se antaa kuitenkin viitteitä, sanoo vaikuttamistyön päällikkö Milla Aaltonen Ihmisoikeusliitosta. Tutkimus toteutettiin 15:ssä EU:n jäsenmaassa, ja kohteena oli kaikkiaan noin 10 500 ihmistä, jotka ilmoittivat olevansa muslimeja. Suomessa haastateltiin noin 200:ta Saharan eteläpuolisesta Afrikasta olevaa maahanmuuttajaa tai maahanmuuttajien jälkeläistä.

Aaltonen pitää suurena ongelmana sitä, että suuri enemmistö syrjintää kokeneista ei ilmoita asiasta viranomaisille. Hän sanoo, että Suomessa on todella monta syrjintää valvovaa viranomaista. Näitä ovat esimerkiksi yhdenvertaisuusvaltuutettu, tasa-arvovaltuutettu, eduskunnan oikeusasiamies sekä työsuojeluviranomainen.

– Uskon, että se toisaalta lisää tietoisuutta siitä, että on olemassa joku viranomainen, mutta se ei välttämättä tarkoita, että löytää sen oikean viranomaisen, Aaltonen sanoo. Oikean viranomaisen valinta riippuu siitä, millä perusteella ja millä elämän alueella syrjintää koetaan.

 

"Ihmisistä on tullut etevämpiä peittämään syrjiviä asenteitaan"

Eilen nousi julkisuuteen video, jossa laboratoriohoitaja haukkuu maahanmuuttajataustaisia potilaita ja kertoo kohtelevansa heitä huonosti. Aaltosen mukaan tämän tyyppistä suoraa syrjintää kuulee nykyisin vain vähän.

– Ihmisistä on tullut etevämpiä peittämään syrjiviä asenteitaan.

Aaltonen sanoo, että syrjivää käytöstä voidaan verhoilla esimerkiksi vetoamalla kulttuurien erilaisuuteen. Hänen mukaansa syrjintä on myös usein tiedostamatonta. Ihmiset eivät välttämättä tunnista omia etuoikeuksiaan.

– En viittaa vain etniseen taustaan, vaan esimerkiksi syrjintään vammaisia ihmisiä kohtaan. Me emme edes tunnista sitä, miten esteettömyyden puute voi estää vammaisia ihmisiä osallistumasta täyspainoisesti yhteiskunnalliseen toimintaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.