Tulli sata vuotta sitten: puupatongit kävivät revolverien korvikkeesta pula-aikana

Tulli muistelee menneitä satavuotisen Suomen kunniaksi.

Puupatongeiksi nimityt pamput saivat kelvata revolverien sijasta tullivirkailijoille. Kuvassa aito puupamppu Tullimuseon arkistoista. Tulli

Joonatan Hulkkonen

Tulli kaipasi syksyllä 1917 uusia aseita. Varkaudet satamissa olivat lisääntyneet, ja satamien turvallisuus heikkeni kaiken aikaa.

Lopulta useat tullikamarit pyysivät Tullihallitukselta revolvereita ja muita käsiaseita henkilökunnan turvallisuuden parantamiseksi.

Tasan sata vuotta sitten, 27. syyskuuta, ensimmäisenä apua pyytänyt Porin tullikamari sai vastauksen pyyntöönsä. Toivomuksena oli aseita ja taskulamppuja henkilökunnalle.

Tullihallitus lähetti Poriin kymmenen "puubatonkia" ja totesi, ettei edellisellä viikolla pyydettyjä kumisia patonkeja ollut saatavilla.

Kokkolakin joutui pettymään

Samana päivänä Tullihallitus vastasi myös Kokkolan tullikamarille, joka oli niin ikään pyytänyt henkilökunnalleen revolvereita. Tullihallituksen vastaus oli karu: revolvereita ei voitaisi "tällä hetkellä" hankkia, mutta niiden sijaan tarjolla olisi "sellaisia puupatonkeja, joita täkäläinen miliisi käyttää".

Miliisi viittasi poliisin ohella järjestystä pitäviin työväenliikkeiden partioihin, jotka olivat toimineet suuremmissa kaupungeissa keväästä lähtien.

Kokkola hyväksyi tarjouksen paremman puutteessa, ja sai myös kymmenen puupatonkia Tullihallitukselta lokakuussa.

Venäjän rajalle sama vastaus revolveripyyntöön

Lokakuussa Venäjän rajalle tehtiin niin ikään Tullihallitukselle revolverien lähetyspyyntö. Rajan esimies, tullitarkastaja K. Helenius sai saman vastauksen kuin kollegansa: tarjolla olisi vain Helsingin miliisin käyttämiä puupamppuja.

Vaikka aseita ei saatu, tullivartijat eivät saaneet kieltäytyä vahtipalveluksesta turvattomuuteen vedoten.

Myöhemmin revolvereja pyysivät myös Ruotsin raja sekä Sortavalan, Oulun ja Kemin tullikamarit, mutta heillekin tullihallitus antoi vain puupamppuja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut