Taposta tuomittu irakilaismies kiistää tappaneensa

Kajaanin Otanmäessä ei tapahtunut henkirikosta, vaan uhri kaatui ja löi päänsä, puolustus sanoo.

Pekka Moliis / STT

Rikoskumppani oli suurempi syyllinen, ja uhrin kuolema johtui kaatumisesta ja pään lyömisestä puuhun. Ali Qasim Hammood Beni Zaid vyörytti tiistaina Rovaniemen hovioikeuden istunnossa rajuimmat väkivallanteot nuoremman rikoskumppaninsa vastuulle.

Vuonna 1988 syntynyt irakilaismies on tuomittu käräjäoikeudessa lähes 11 vuoden vankeuteen taposta ja törkeästä ryöstöstä Kajaanin Otanmäessä.

– Ahmed väitti, että olen pakottanut hänet tähän, että olen pakottanut tulkiksi. Ahmed keksi koko asian. Hän haluaa vierittää syyn kuolemasta minun niskoilleni, sanoi hovioikeuteen tuomiostaan valittanut mies tulkin välityksellä oikeudessa.

Kaksi irakilaista turvapaikanhakijaa ryösti ja surmasi 52-vuotiaan suomalaismiehen Kajaanin Otanmäessä syyskuussa 2016.

Rikoskumppani on tuomioonsa tyytynyt vuonna 1997 syntynyt Ahmed Hussein Ali Ali, jonka Kainuun käräjäoikeus tuomitsi viime joulukuussa kuudeksi vuodeksi vankeuteen muun muassa törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä ryöstöstä.

Tyytymättömyyttä ex-asianajajaan

Taposta tuomittu irakilaismies on vaihtanut puolustajaansa käräjäoikeuskäsittelyn jälkeen. Uusi puolustaja arvosteli hovioikeudessa entisen puolustajan toimintaa: hänen mukaansa siinä oli ollut monessa suhteessa parantamisen varaa. Mitään valitusta asianajajansa tekemisistä tai tekemättä jättämistä ei mies ole kuitenkaan tehnyt.

Uusi puolustusasianajaja nosti esiin mahdollisuuden, että humalassa ollut uhri olisi kuollut lyötyään päänsä puuhun.

Oikeudessa todistajana kuultu oikeuslääkäri ei tukenut ajatusta, että pään lyönti puuhun olisi uhrin tappanut.

– Kuolema aiheutui useista pään takaosaan kohdistuneista tylpän esineen iskuista. Mikään yksittäinen vamma ei kuolemaa aiheuttanut, vaan tämä kokonaisuus aiheutti kuoleman, oikeuslääkäri Lasse Pakanen sanoi todistajanlausunnossaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.