Turvapaikanhakijoiden siirto-ohjelma päättyy EU:ssa ristiriitaisin tuntein

Anniina Luotonen / STT

EU-maiden kaksi vuotta sitten sopima turvapaikanhakijoiden siirto-ohjelma umpeutuu tänään. Komission viimeisimpien tietojen mukaan Kreikasta ja Italiasta siirrettiin EU:n sisällä kaikkiaan 29 144 ihmistä kahden vuoden aikana.

Tulijat, jotka saapuvat Kreikkaan tai Italiaan vielä tiistaina ennen puoltayötä, voivat päästä mukaan ohjelmaan. Takeita tästä ei kuitenkaan ole, sillä kriteerit ovat tiukat. Ohjelmaan otetaan turvapaikanhakijoita vain niistä maista, joista yli 75 prosenttia on saanut yleensä turvapaikan. Isoimmat ryhmät ovat näin olleet eritrealaisia ja syyrialaisia.

Italiassa ja Kreikassa odottaa vielä joitain tuhansia ihmisiä, jotka siirretään sovitusti.

Paljon tunteita herättäneen ohjelman onnistumisesta on erilaisia arvioita. EU-komissio pitää sitä onnistuneena, sillä ohjelmaan hyväksyttäviä ihmisiä ei lopulta saapunut niin paljon kuin vuonna 2015 arvioitiin.

Koko ohjelman puitteissa on ollut tarkoitus siirtää EU:n sisällä yhteensä 160 000 ihmistä. Tästä määrästä noin 100 000 kohdistettiin lopulta sisäisten siirtojen ohjelmaan Kreikasta ja Italiasta.

 Pahimman maahanmuuttokriisin siirryttyä Kreikasta Italiaan myös tulijoiden kansallisuudet muuttuivat, eikä siirrettäviä ihmisiä lopulta tullut niin paljon kuin oli odotettu. Siirrettyjen turvapaikanhakijoiden määrä olisi voinut toisaalta olla suurempi, jos ohjelma olisi käynnistynyt nopeammin.

Suomi vastasi EU:n pyyntöön nopeasti ja on ottanut lähes lupaamansa määrän, noin 2 000 ihmistä.

Unkari, Puola ja Tshekki ovat kieltäytyneet sisäisistä siirroista, ja ne voivat joutua sen takia EU-tuomioistuimeen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut