Tietosuojavaltuutettu sai tiedon verkkoon vuotaneista henkilötiedoista valppaalta kansalaiselta

THL kertoi tänä aamuna, että laitokselta on vuotanut verkkoon 6 000 ihmisen nimi, henkilötunnus ja heiltä otetun yhden laboratoriokokeen tulokset.

Pääjohtaja Juhani Eskola (edessä), THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja, professori Mika Salminen (vas.) ja tietopalvelut-osaston johtaja Pekka Kahri Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotustilaisuudessa. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Reeta Pakkinen, Olli-Pekka Paajanen / STT

Tietosuojavaltuutettu sai ilmoituksen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) verkkoon vuotaneista henkilötiedoista ja laboratoriotuloksista suoraa asian havainneelta kansalaiselta, tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio sanoo.

– Asia tuli ilmi kansalaisen yhteydenoton kautta, Aarnio kertoi STT:lle.

THL kertoi tänä aamuna, että laitokselta on vuotanut verkkoon 6 000 ihmisen nimi, henkilötunnus ja heiltä otetun yhden laboratoriokokeen tulokset.

Verkkoon vuotanut laboratoriokoetulos kertoo bakteerin kyvystä vastustaa antibioottilääkettä. Verkkoon vuotaneiden tietojen mukana ei ollut osoitteita eikä sairauskertomuksia.

Tietoja ladattu viisi kertaa - kenen toimesta?

THL:n mukaan kyseessä oli inhimillinen virhe henkilötietojen käsittelyssä. Saatuaan tiedon tapahtuneesta tietosuojavaltuutetulta elokuussa THL poisti tiedot kahdesta verkkopalvelusta heti.

Virhe tapahtui, kun henkilö erehdyksessä käytti henkilötietoja sisältävää aineistoa laatiessaan esitysmateriaalia raportointia varten. Tiedot olivat diagrammikuvaajan taustatiedoissa.

THL:n tietojohtaja Pekka Kahri kertoi tänään laitoksen tiedotustilaisuudessa, että tuntematon henkilö jakoi tiedot edelleen toiseen esitystenjakopalveluun tämän vuoden huhtikuussa.

– Tietoja on ladattu palvelusta viisi kertaa, mutta THL ei tiedä kuka niitä on ladannut, Kahri totesi.

THL ei kerro, mistä palveluista oli kyse tai millä ohjelmalla diagrammi oli tehty. Se tiedetään, että henkilötiedot olivat indeksoituneet netin hakukoneisiin kuten Googleen ja kyse on THL:n mukaan yleisesti käytössä olevista palveluista.

Internetin hakukoneiden ylläpitäjät ovat poistaneet hakukoneista linkit aineistoon THL:n pyynnöstä, eikä tietoja enää THL:n mukaan löydy verkosta.

– Kun meille tuli tietosuojavaltuutetulta tieto elokuussa, saimme poistettua tiedot verkosta samana päivänä, terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen sanoi.

Kahrin mukaan THL on lisäksi teettänyt ulkopuolisella verkon skannausta niin avoimen internetin kuin TOR-verkonkin puolella.

– Tietoja ei ole avoimesta verkosta löytynyt, Kahri kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.