Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

THL:stä vuotaneet tiedot julkaistiin esitystenjakopalvelussa vahingossa – tietoja ladattu viisi kertaa

Verkkoon päätyivät 6 000 ihmisen henkilötiedot ja laboratoriokokeen tulokset

Pääjohtaja Juhani Eskola (vas.), THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja, professori Mika Salminen ja tietopalvelut-osaston johtaja Pekka Kahri Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotustilaisuudessa. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Olli-Pekka Paajanen / STT

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n työntekijä julkaisi vahingossa noin 6 000 ihmisen nimi-, henkilötunnus- ja laboratoriotulostiedot esitystenjakopalvelussa, kertoi THL pitämässään tiedotustilaisuudessa tänään aamupäivällä. Tiedot olivat diagrammikuvaajan liitetiedoissa.

– Tuntematon henkilö jakoi tiedot edelleen toiseen esitystenjakopalveluun tämän vuoden huhtikuussa. Tietoja on ladattu palvelusta viisi kertaa, mutta THL ei tiedä, kuka niitä on ladannut, tietojohtaja Pekka Kahri sanoi.

THL ei kerro, mistä palveluista oli kyse tai millä ohjelmalla diagrammi oli tehty.

– Emme kerro ihan tarkkaan minkälaisesta ohjelmistosta oli kyse emmekä yksilöi palveluja, koska emme halua auttaa henkilöitä, jotka voisivat käyttää tietoja väärin, terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen sanoi.

 Se tiedetään, että henkilötietoja oli indeksoitu netin hakukoneisiin kuten Googleen ja kyse on THL:n mukaan yleisesti käytössä olevista palveluista.

Internetin hakukoneiden ylläpitäjät ovat poistaneet hakukoneista linkit aineistoon THL:n pyynnöstä, eikä tietoja enää THL:n mukaan löydy verkosta.

– Kun meille tuli tietosuojavaltuutetulta tieto elokuussa, saimme poistettua tiedot verkosta samana päivänä, Salminen sanoi.

Kahrin mukaan THL on lisäksi teettänyt ulkopuolisella verkon skannausta niin avoimen internetin kuin TOR-verkonkin puolella. Seurantaa jatketaan, eikä sitä, että tiedot pulpahtavat esiin vielä tulevaisuudessa, voida taata.

– Tietoja ei ole ainakaan toistaiseksi avoimesta verkosta löytynyt, Kahri kertoo.

Verkkoon vuoti yksi laboratoriotulos

Verkkoon vuotanut yksi laboratoriokoetulos kertoo THL:n mukaan bakteerin kyvystä vastustaa antibioottilääkettä.

– Mukana ei ole osoitteita eikä sairauskertomuksia. Tietoja kerätään, koska THL seuraa mikrobilääkeresistenssin kehitystä, Salminen kertoo.

THL ei kerro yksityiskohtia eikä sitä, mistä mahdollisista sairauksista tai bakteereista on kyse.

– Joukko on edustava läpileikkaus väestöstä, keskimääräistä sairastavampia henkilöitä. Enempää emme kerro, sillä haluamme suojata näiden henkilöiden yksityisyyttä, Salminen sanoo.

Tapaus on käsitelty Salmisen mukaan virheen tehneen työntekijän kanssa.

– Meillä on työnantajavelvoitteita, joiden perusteella joudumme tiettyjä hallinnollisia kurinpitotoimenpiteitä toteuttamaan ja ne on toteutettu.

Salminen ei ota kantaa siihen, mitä toimenpiteitä yksittäiseen henkilöön on kohdistettu.

– Meillä on kuulemisen ja varoituksen mahdollisuus. Toki järeämpiäkin keinoja on, mutta niihin ei ole tässä menty.

Kaikille lähetetty kirje anteeksipyynnön kera

THL:n pääjohtaja Juhani Eskola pahoittelee vuotoa.

– Vaikka tämä on yksittäistapaus, se on laitoksen virhe ja laitos ottaa tästä täyden vastuun. Olemme eilen lähettäneet kirjeen kaikille, joihin tämä vaikuttaa, Eskola kertoi.

THL perustelee kirjeen lähettämistä vasta eilen sillä, että se halusi varmistaa ennen asian julkistamista, ettei tietoja löydy netistä.

– Haluan omasta ja laitoksen pyynnöstä esittää anteeksipyynnön siitä, että näin on käynyt. Teemme parhaamme, että näin ei käy enää uudestaan, Eskola jatkoi.

Kirjeessä on kerrottu, mitä on tapahtunut, esitetty anteeksipyyntö ja annettu ohjeeksi seurata omia lasku-, luotto- ja pankkikorttitietoja.

THL:ään on kerätty henkilötietoja jo useiden kymmenien vuosien ajan. Laitos käsittelee suuria määriä arkaluontoista tietoa kansalaisista. Julkaisuja on käyty läpi, eikä muita tapauksia ole ainakaan toistaiseksi tullut ilmi.

Eskolan mukaan laitoksella on panostettu voimakkaasti tietoturvaan viime vuodesta lähtien.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut