Yön uutiskooste: Obamacaren kumoaminen jälleen vastatuulessa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Trumpin terveydenhuoltosuunnitelmia vastustanut mielenosoittaja pidätettiin Washingtonin Capitol Hillillä maanantaina. Alex Wong / Lehtikuva

Kerttu Heikura, Viivi Salminen, Salla Salmela / STT

Otanmäen veriteko tänään hovioikeudessa

 

Viime vuoden syyskuussa Kajaanin Otanmäessä tapahtuneen henkirikoksen oikeuskäsittely jatkuu tänään Rovaniemen hovioikeudessa. Tuomiostaan valitti taposta ja törkeästä ryöstöstä lähes 11 vuoden tuomion saanut vuonna 1988 syntynyt turvapaikanhakija.

Kuuden vuoden vankeuteen törkeästä kuolemantuottamuksesta tuomittu nuorempi mies ei tuomiostaan valittanut.

Otanmäen vastaanottokeskuksessa asuneet irakilaiset turvapaikanhakijat ryöstivät ja pahoinpitelivät rajusti 52-vuotiaan suomalaismiehen. Mies menehtyi pahoinpitelyssä saamiinsa vammoihin.

 

 

Italian presidentti Sergio Mattarella aloittaa valtiovierailunsa Helsingissä

 

Italian presidentti Sergio Mattarella saapuu tänään valtiovierailulle Suomeen. Presidentin mukana vierailulla on myös hänen tyttärensä Laura Mattarella.

Presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio ottavat vieraat vastaan huomenna Presidentinlinnassa.

Presidentin kanslian mukaan Mattarella ja Niinistö keskustelevat muun muassa Suomen ja Italian taloudellisista ja poliittisista suhteista. Mattarella tapaa vierailullaan myös eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan (sin.) sekä pääministeri Juha Sipilän (kesk.).

 

 

Macron kertoo suunnitelmistaan EU:n tulevaisuudesta

 

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoo tänään näkemyksiään EU:n ja Euroopan tulevaisuudesta. Presidentti puhuu opiskelijoille Sorbonnen yliopistossa Pariisissa.

Macron on aiemmin ehdottanut EU:lle yhteistä valtiovarainministeriä ja euroalueen budjettia. Presidentin neuvonantajien mukaan Macron aikoo ottaa puheessaan esiin myös ajatuksen entistä notkeammasta unionista, jossa osa maista voisi edetä tärkeissä kysymyksissä muiden maiden vastustuksesta huolimatta.

Presidentti haluaisi myös antaa EU-alueen kansalaisille enemmän vaikutusvaltaa siihen, miten unioni tulevaisuudessa toimii.

 

 

Trumpin tahto taas vastatuulessa - Obamacaren kumoaminen kaatumassa jälleen

 

Yhdysvalloissa republikaanien yritys korvata Obamacare-terveydenhuoltojärjestelmä näyttää taas kaatuneen, sillä republikaanisenaattori Susan Collins ilmoitti vastustavansa esitystä. Collins on jo kolmas republikaanisenaattori, joka vastustaa esitystä. Aiemmin sitä ovat kertoneet vastustavansa senaattorit Rand Paul ja John McCain.

Republikaaneilla on 100-paikkaisessa senaatissa 52 paikkaa.

Niin kutsuttu Obamacare on Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin edeltäjän Barack Obaman luomus. Trump lupasi kampanjansa aikana korvata Obamacaren paremmalla järjestelmällä, mutta yritykset korvata Obamacare ovat kaatuneet useaan otteeseen. (Lähde: AFP)

 

 

Etelä-Korea vaatii, ettei jännitteitä Pohjois-Korean kanssa päästetä eskaloitumaan enempää - haluaa USA:n auttavan asiassa

 

Etelä-Korea vaatii Yhdysvaltoja auttamaan jännitteiden lieventämisessä Pohjois-Korean kanssa. Etelä-Korean ulkoministeri Kang Kyung-wha vaati asiaa Washingtonissa pitämässään puheessa.

Etelä-Korean vaatimus tuli sen jälkeen, kun Pohjois-Korea tulkitsi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin puheet Pohjois-Korean hallinnosta sodanjulistukseksi maata vastaan.

Kangin mukaan on välttämätöntä, että sekä Etelä-Korea että Yhdysvallat hoitavat tilanteen välttääkseen jännitteiden eskaloitumisen pidemmälle sekä tahattomat sotilaalliset yhteenotot, jotka Kangin mukaan voivat lähteä hallinnasta nopeasti.

Yhdysvallat on pitänyt Pohjois-Korean väitettä sodanjulistuksesta absurdina. (Lähde: AFP)

 

 

Irakin kurdit äänestivät itsenäisyydestä - pettynyt USA varoittaa epävakaudesta

 

Yhdysvallat varoittaa, että maanantaina pidetty Irakin kurdien itsenäisyysäänestys tulee lisäämään epävakautta. Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan Yhdysvallat on syvästi pettynyt siitä, että Kurdistanin aluehallinto päätti vastustuksesta huolimatta toteuttaa itsenäisyysäänestyksen.

Julkaistussa tiedotteessa sanotaan, ettei Yhdysvaltain historialliset suhteet Irakin Kurdistanin ihmisiin tule muuttumaan äänestyksestä huolimatta, mutta Yhdysvallat uskoo äänestyksen lisäävän epävakautta Kurdistanin alueella.

Kurdien kiistellystä äänestyksestä odotetaan tuloksia tänään. Äänestyksen tulos on neuvoa-antava. (Lähde: AFP)

 

 

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu Myanmarin tilanteen takia

 

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu torstaina keskustelemaan Myanmarin väkivaltaisuuksista, diplomaatit kertovat. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres antaa lisäksi selonteon kriisistä.

Ranska, Britannia, Yhdysvallat ja neljä muuta maata ovat vaatineet tapaamista.

Myanmarista on viime viikkojen aikana paennut yli 430 000 ihmistä Bangladeshiin. Suurin osa paenneista on rohingya-muslimeita. (Lähde: AFP)

 

New York Times: Myös Valkoisen talon ex-strategiapäällikkö ja ex-kansliapäällikkö käyttivät yksityistä sähköpostia työasioihin

 

Ainakin kuusi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin läheistä neuvonantajaa käytti yksityistä sähköpostia keskustellakseen Valkoisen talon asioista, kertovat New York Timesin viranomaislähteet.

Eilen uutisoitiin, että Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner on lähettänyt tai vastaanottanut noin 100 töihin liittyvää sähköpostia yksityisestä sähköpostistaan.

New York Timesin viranomaislähteet kertovat, että myös Valkoisen talon entinen strategiapäällikkö Stephen Bannon ja entinen kansliapäällikkö Reince Priebus käyttivät silloin tällöin yksityistä sähköpostiaan työasioista keskustelemiseen.

 

 

Nobel-voittajat lähtevät tänä vuonna palkintoseremoniasta viime vuotta rikkaampina

 

Nobel-voittajille jaettavat rahapalkinnot ovat tänä vuonna edellisvuotta suurempia. Asiasta ilmoittaa Nobel-palkintoa rahoittava ja valvova Nobel-säätiö.

Nobelin saajille myönnetään tänä vuonna yhdeksän miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 944 000 euroa.

Nobel-palkittujen saamaa rahasummaa laskettiin vuonna 2012 kymmenestä miljoonasta kruunusta kahdeksaan miljoonaan kruunuun. Syynä oli Nobel-säätiön varojen turvaaminen pitkällä aikavälillä.

Nyt tilanne on säätiön mukaan vakaampi, joten palkintosummaa saatettiin nostaa. (Lähde: AFP)

 

 

Venäjällä kannibaalipariskunnan epäillään tappaneen kymmeniä ihmisiä

 

Venäjällä pariskunnan epäillään tappaneen 30 ihmistä ja syöneen osia näiden ruumiista, kertoo muun muassa uutiskanava CNN Venäjän valtion omistamaa tietotoimistoa Ria Novostia siteeraten. Poliisi on ottanut kiinni 35-vuotiaan miehen ja tämän vaimon. Heidän epäillään aloittaneen ihmisten syömisen vuonna 1999.

Pariskunnan toiminta paljastui, kun epäillyn miehen puhelin löytyi kadulta Krasnodarista aiemmin tässä kuussa. Puhelimessa oli kuvia, jossa mies poseeraa paloitellun naisruumiin kanssa. Mies on tunnustanut murhanneensa naisen, jonka kuvia hänen puhelimessaan oli sekä toisen murhan vuodelta 2012.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.