Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Laura Huhtasaari vahvistettiin perussuomalaisten presidenttiehdokkaaksi

Huhtasaari kasvattaisi presidentin valtaa ja irrottaisi Suomen EU:sta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, puolueen presidenttiehdokas Laura Huhtasaari ja puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä lauantaina. Antti Aimo-Koivisto

JECATERINA MANTSINEN / STT

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari, 38, on vahvistettu puolueensa presidenttiehdokkaaksi. Ehdokkuus varmistui tänään odotetusti puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä.

Huhtasaari on sanonut, että olisi halukas lisäämään presidentin valtaoikeuksia. Ylen A-studiossa elokuussa hän totesi, että presidentillä pitäisi olla valta hajottaa eduskunta.

– Presidentti pystyy toimimaan kaiken puoluepolitiikan yläpuolella ja on suoraan vastuussa kansalle. Näkisin, että olisi hyvä, että presidentillä olisi myös valtaa, Huhtasaari perusteli kantaansa.

Huhtasaari sanoi kesällä harkitsevansa presidenttiehdokkuutta ja kertoi tällöin motiiveistaan.

– Tarkoituksenani on viedä perussuomalaista ilosanomaa eteenpäin. En ajattele ehdokkuutta henkilökohtaisesti, vaan tekisin sen perussuomalaisten ja Suomen takia, hän kertoi Maaseudun Tulevaisuudessa.

Huhtasaaren valintaa pidettiin käytännössä varmana, sillä häntä esitettiin puolueen ainoaksi ehdokkaaksi elokuun puoluehallituksen kokouksessa. Lisäksi puoluejohtaja Jussi Halla-aho on luonnehtinut häntä perussuomalaisen lähestymistavan ruumiillistumaksi, joka edustaa hyvin perussuomalaista vaihtoehtoa.

Islam, EU ja maahanmuutto kärkiaiheita

Kovan linjan maahanmuuttokriitikkona tunnettu Huhtasaari oli syyskuun alussa eduskuntapuolueiden ja Sinisen tulevaisuuden yhteisessä vetoomuksessa, jossa tuomittiin kaikenlainen vihapuhe.

– Esitämme vetoomuksen rauhallisen, tosiasioihin perustuvan ja kunnioittavan keskustelun puolesta. Syyttömiä ei saa syyllistää, ryhmät vetosivat ykskantaan.

Seuraavana päivänä eduskunnan kyselytunnilla Huhtasaaren puheet islamisaatiosta herättivät kuitenkin kummeksuntaa muissa puolueissa.

– Radikaalin islamistisen terrorismin uhka Suomessa on kohonnut ja samalla sisäinen turvallisuus on heikentynyt. Käynnissä oleva islamisaatioilmiö etenee koko ajan. Koska islamin normit poikkeavat länsimaisen yhteiskunnan normeista, laajamittainen muslimien maahanmuutto johtaa muslimien eriytymiseen isäntäyhteiskunnasta ja muslimiväestön kasautumiseen omille alueilleen, jossa vallitsevat islamilaiset arvot, Huhtasaari sanoi Ylen mukaan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vastasi Huhtasaarelle ja huomautti, että puoluejohtajat sopivat juuri palaverissaan kaiken vihapuheen tuomitsemisesta. Myös sisäministeri Paula Risikko (kok.) puuttui keskusteluun.

– Terrorismia ja turvapaikanhakijoita ei pidä käsitellä synonyymeina, vaikka valitettavasti Turun tapauksessa nämä kaksi asiaa yhdistyivät, Risikko sanoi.

Maahanmuuton lisäksi EU- ja eurokriittisyys kuuluvat Huhtasaaren kärkiaiheisiin. Hän on puhunut EU:sta ja eurosta eroamisen puolesta. Hänen mukaansa Suomen pitäisi hypätä pois EU:n kyydistä Norjan ja Sveitsin kaltaiseen asemaan unionin ulkopuolella.

Viime viikolla kyselytunnilla käsiteltiin EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin Unionin tila -puhetta, jolloin Huhtasaari toisti näkemyksensä, että Suomi on menossa kohti EU-liittovaltiota, joka romuttaa kansallisvaltioiden itsenäisyyden.

Hän otti Yhdysvaltain presidentinvaalien alla vahvasti kantaa sittemmin valitun presidentin Donald Trumpin puolesta.

Huhtasaari on myös vastustanut tasa-arvoista avioliittoa ja eutanasiaa.

Erityisopettaja ja äänikuningatar Porista

Huhtasaari valittiin puolueen ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi kesäkuun puoluekokouksessa puheenjohtaja Halla-ahon ehdotuksesta. Huhtasaari vastaavasti kannatti Halla-ahoa puheenjohtajaksi.

Huhtasaari on kritisoinut kovin sanoin puolueesta irtautuneita ja kutsunut heitä muun muassa selkäänpuukottajiksi.

Tämän vuoden kuntavaaleissa Huhtasaari sai 2 566 ääntä. Hän oli vaalipiirinsä suosituin ja nousi Satakunnan Kansan mukaan Porin kaikkien aikojen ääniharavaksi. Hän on myös Porin kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja.

Huhtasaari on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri. Hän on työskennellyt aiemmin erityisopettajana. Hän on naimisissa, ja parilla on kaksi lasta.

Huhtasaari on aiemmin kohahduttanut muun muassa kommenteillaan evoluutiosta ja ihmisoikeuksista. Vuonna 2015 hän tviittasi, että ihmisoikeudet on perustettu suojelemaan siviilejä, ei terroristeja. Asiasta syntyi kohu, minkä vuoksi Huhtasaari tarkensi, ettei ollut tarkoittanut sitä, etteivät ihmisoikeudet kuulu kaikille ihmisille.

Samana vuonna Huhtasaari oli myrskyn silmässä, kun kyseenalaisti evoluution olemassaolon Facebook-kommentissaan. Myöhemmin hän kommentoi asiaa blogissaan kirjoittamalla:

– Räväkkä persoona on usein suorasukainen. Minä olen räväkkä.

Vuonna 2015 Huhtasaaren uutisoitiin olevan jäsenenä rasistisessa Facebook-ryhmässä. Huhtasaari kiisti liittyneensä ryhmään itse.

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut