Lakivaliokunnan Tolvanen pitää äitiyslakiehdotuksen läpimenomahdollisuutta varsin hyvänä

Tavoitteena on taata kaikille lapsille jo syntymästä kaksi vanhempaa.

Eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen. Martti Kainulainen / Lehtikuva

Mimma Lehtovaara, Matias Åberg / STT

Eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (kok.) pitää äitiyslakiesityksen läpimenon mahdollisuuksia verraten hyvinä.

Äitiyslakiesitys liikahti aamupäivällä eteenpäin, kun valiokunta äänesti myönteisen mietinnön puolesta. Se tarkoittaa käytännössä, että lakiehdotus etenee eduskunnan täysistunnon käsiteltäväksi aikaisintaan syyskauden lopulla.

Tolvanen huomauttaa, että kansalaisaloite on poikkeuksellisen hyvin valmisteltu, koska sen pohjana on hallituksen esitys viime kaudelta.

– Tässä on sitten se omantunnon kysymys. Kyllä aistisin, että tällä on ihan hyvät mahdollisuudet mennä läpi, mutta mahdoton ihan tarkkaan ennustaa.

Äitiyslaki muuttaisi naisparien ja heidän lastensa asemaa siten, että pariskunnan ei tarvitsisi enää tehdä perheen sisäistä adoptiota, jotta toinenkin äiti olisi virallisesti lapsen vanhempi.

Valiokunnan jäsenistä kolme oli myönteistä mietintöä vastaan. He olivat keskustalaiset Niilo Keränen ja Eeva-Maria Maijala sekä kristillisdemokraattien Antero Laukkanen.

Kaikilla heti kaksi vanhempaa

Valiokunnan jäsen, kansanedustaja Johanna Karimäki (vihr.) on tyytyväinen.

– Lapsen oikeudet paranevat, kun hänellä on heti kaksi vanhempaa. Naisparin toisen äidin ei tarvitse enää adoptoida yhteistuumin hedelmöityshoidossa hankittua lasta, Karimäki arvioi perjantaina aamupäivällä.

Naisparin lapsen tunnustaminen tapahtuisi isyyden tunnustamista vastaavalla tavalla.

Äitiyslakiehdotusta on perusteltu muun muassa lapsen oikeuksien edistämisellä.

– Tilanne ei tällä hetkellä ole yhdenvertainen tai ongelmaton lasten oikeuksien toteutumisen näkökulmasta. Äitiyslakia tarvitaan, jotta lapsella olisi syntymästään lähtien oikeus esimerkiksi elatukseen, perintöön ja tapaamiseen suhteessa molempiin vanhempiinsa, arvioi SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä puolueen tiedotteessa perjantaina.

Keskustassa, perussuomalaisissa ja kristillisissä vastustusta

Keskustan Maijala ja kristillisdemokraattien Laukkanen ovat huolissaan muun muassa lasten oikeuksien toteutumisesta, jos äitiyslakiehdotus menisi tällaisenaan läpi.

– Siinä oli asiantuntijoidenkin mielestä useita puutteita, arvostelee Laukkanen.

– Mehän emme vastustaneet näitä asioita, vaan sitä, että ne pitäisi valmistella paremmin, täydentää Maijala.

Kansalaisaloitteen äitiyslaista allekirjoitti yli 55 000 ihmistä. Aloitetta käsiteltiin eduskunnassa noin vuosi sitten pitkässä ja tunteikkaassa keskustelussa. Lakiehdotusta on vastustettu keskustan, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien ryhmissä.

Eduskunnan käsiteltäväksi on päätynyt kaikkiaan parikymmentä kansalaisaloitetta, sillä ne ovat keränneet vähintään vaaditut 50 000 allekirjoitusta. Tällaisia aloitteita ovat muun muassa laki tasa-arvoisesta avioliitosta, eutanasia-aloite hyvän kuoleman puolesta, kellojen kesäaikaan muuttamisen lopettaminen, aloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa, nollasopimusten kieltävä lakialoite ja laki Malmin lentokentästä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut