Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Risikko ja Arhinmäki kinastelivat kansalaistottelemattomuudesta eduskunnassa

Poliisin rahoituksen jatkuvuus yli vaalikausien huoletti kansanedustajia.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki ja Silvia Modig eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona Antti Aimo-Koivisto

SANNA NIKULA / STT

Uusi alkoholilaki lisäisi toteutuessaan poliisin tehtäviä. Näin arvioi sisäministeri Paula Risikko (kok.) esitellessään ministeriönsä budjettiesitystä eduskunnalle tänään. Oppositio tarttui tähän. Muun muassa SDP:n Pia Viitanen ihmetteli, aikooko hallitus viedä eteenpäin lakia, joka lisäisi poliisin tehtäviä.

– Eikö nyt pitäisi juuri muuttaa näitä alkoholilain esityksiä ja ottaa takapakkia selkeästi ja unohtaa nämä hölmöt suunnitelmat, Viitanen penäsi.

Uusi laki sallisi muun muassa 0,8 prosenttiyksikköä nykyistä vahvemman alkoholin myymisen ruokakaupoissa.

Poliisin tehtävät, koulutus ja resurssit herättivät kansanedustajissa huolta. Moni edustaja halusi tietää, miten nykyisessä turvallisuustilanteessa varmistetaan, että poliisi ehtii hoitaa myös perustehtävänsä, ja miten taataan resurssien jatkuvuus.

– Huolenaiheeni liittyy minullakin tähän jatkuvuuteen, kuinka voimme varmistaa, että tämä rahoitus säilyy vaikka parin vaalikauden ajan sellaisena, että pystytään turvaamaan poliisien määrärahat pitkällä jänteellä, kiteytti kokoomuksen poliisikansanedustaja Kari Tolvanen monen edustajan huolen.

 Risikko vastasi, että tekeillä on sisäisen turvallisuuden selonteko ja strategia ja siinä huomioidaan tämäkin.

– Jotta tällainen pitkäjänteinen suunnittelu pystyttäisiin tekemään, tarvitaan resurssien vakautta. Olen itse ehdottomasti sitä mieltä, että tällainen tarvitaan. Mutta se edellyttää kaikkien hallituspuolueiden ja -ryhmien tukea tälle asialle.

"Jos kansanedustaja ei osaa erottaa auttamista ja poliisin vastustamista, on se vähän niin kuin hankala juttu"

Kansalaistottelemattomuudesta syntyi kinaa, kun Paavo Arhinmäki (vas.) huomautti, että moni uudistus on yhteiskunnissa kautta aikain saatu aikaan kansalaistottelemattomuudella. Hän viittasi muun muassa ihmisoikeustaistelijoihin, kuten Martin Luther Kingiin ja Nelson Mandelaan.

Keskustan Antti Rantakankaan mielestä Arhinmäki kiihotti kansaa siihen, että lakeja ei noudateta.

– Sanoin, että pitää historiallisesti tarkastella asioita myös tässä päivässä. Mitä teille sanovat nimet Mahatma Gandhi, Nelson Mandela, Rosa Parks, Martin Luther King? Kaikki he ovat taistelleet vääryyttä vastaan kansalaistottelemattomuuden keinoin, väkivallattomin keinoin, ja saaneet merkittävää muutosta aikaan yhteiskunnassa, vastasi Arhinmäki.

 Sisäministeri Risikko tulkitsi Arhinmäen puheen niin, että tämä hyväksyy poliisin vastustamisen esimerkiksi palautustehtävissä.

– Auttaa saa, mutta poliisia ei saa vastustaa. Tämä on nyt se. Ja minä olen vähän huolissani, arvoisa edustaja Arhinmäki, tuosta, että te aina monesti kysytte sitä, mikä ero niillä on. Jos kansanedustaja ei osaa erottaa auttamista ja poliisin vastustamista, niin on vähän niin kuin hankala juttu, Risikko sanoi.

Arhinmäki kiisti jyrkästi tarkoittaneensa sitä.

Sisäministeri oli ensimmäinen tentattava päivän budjettikeskusteluissa. Keskustelu jatkui maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) ja työministeri Jari Lindströmin (sin.) budjeteista.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut