Valtaosa venäläisistä suhtautuu Suomeen myönteisesti – eniten välejä huonontaisivat liittyminen Natoon tai pakotteiden kiristäminen

Ensimmäistä kertaa Venäjällä tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin venäläisten suhtautumista Suomeen.

STT

Valtaosa venäläisistä suhtautuu Suomeen myönteisesti, selviää Suomen ulkoministeriön ja Moskovan suurlähetystön teettämästä kyselystä. Tutkimuksen mukaan yli kaksi kolmesta venäläisestä kertoo suhtautuvansa Suomeen myönteisesti tai erittäin myönteisesti. Yhtä moni arvioi Suomen ja Venäjän suhteet normaaleiksi, hyviksi, ystävällisiksi tai rauhallisiksi.

Suomen Moskovan-suurlähetystön lehdistöneuvos Taneli Dobrowolskin mukaan tutkimustulokset eivät olleet yllättäviä.

– Meillä on ollut sellainen tuntuma suurlähetystöllä ja Venäjällä toimivien yrittäjien keskuudessa, että Suomeen suhtaudutaan lähtökohtaisesti täällä aika hyvin.

Kyselytutkimus toteutettiin ensimmäistä kertaa, mutta Dobrowolskin mukaan sen tulokset ovat samassa linjassa venäläisten tutkimusten kanssa. Dobrowolski kertoo Venäjällä tehdyn vuosien ajan kyselyitä, joissa venäläisiä pyydetään nimeämään vihamielisesti ja ystävällisesti Venäjään suhtautuvia maita.

– Niissä Suomea ei ole pidetty vihamielisenä, mutta sitä ei ole nostettu ystävällismielisten maidenkaan joukkoon, joita ovat nykyään esimerkiksi Valko-Venäjä ja Kiina. Siinä mielessä suhtautumisessa Suomeen ei ole isoa muutosta.

Suomeen kielteisesti tai erittäin kielteisesti suhtautui kymmenen prosenttia vastaajista. 16 prosenttia vastaajista arvioi Suomen ja Venäjän välit viileiksi tai jännittyneiksi.

Lähes puolet vastanneista määritteli Suomen puolueettomaksi tai liittoutumattomaksi. Seitsemän prosenttia vastanneista uskoo Suomen olevan Naton jäsen.

Eniten suhtautumista Suomeen huonontaisivat vastaajien mukaan Suomen liittyminen Natoon ja EU:n Venäjään kohdistamien pakotteiden kiristäminen.

 

Kulttuuri kiinnostaa nuoria

Dobrowolskin mukaan ainoa pieni yllätys oli moskovalaisten erityisen myönteinen suhtautuminen – lähes 90 prosenttia heistä kertoi suhtautuvansa Suomeen hyvin.

– Moskovassa järjestetään aika paljon Suomeen liittyviä kulttuuritapahtumia ja käytetään eri medioita hieman laajemmin kuin muualla. Nyrkkisääntönä sanoisin, että mitä enemmän ihminen tietää Suomesta, sitä paremmin hän myös suhtautuu Suomeen.

Suomeen myönteisesti suhtautuvia on erityisesti nuorissa, pitkälle koulutetuissa ja hyvätuloisissa.

– Luulen nuoriin vaikuttavan suomalaisten kulttuuri-ilmiöiden, kuten bändien ja elokuvien, jotka ovat monesti täällä suosittuja.

 

Sauna, luonto ja hyvä elintaso

Vastaajien mieleen nousivat Suomesta useimmiten sauna, Helsinki, luonto ja hyvä elintaso. Suomalaisesta yhteiskunnasta taas nousivat kärkeen vauraus, omanarvontunto, nykyaikaisuus ja innovatiivisuus, demokratia, sosiaalivaltio ja vapaus.

Vastaajista 40 prosenttia kertoi tietävänsä talvisodasta pääpiirteissään ja lähes joka kymmenes kertoi tietävänsä siitä paljon. Noin kolmannes venäläisistä ei ollut koskaan kuullut talvisodasta.

Selkeä enemmistö vastaajista oli sitä mieltä, ettei Suomen ja Neuvostoliiton sotien muisto vaikuta suhtautumiseen Suomeen.

Ulkoministeriön ja Moskovan suurlähetystön maakuvatyöhön liittyvän kyselyn tulokset ovat kirvoittaneet Dobrowolskin mukaan tyytyväisiä kommentteja.

– Olemme samoissa mielikuva-arvioissa muiden Pohjoismaiden kanssa. Nuoriso ja lapset tulevat varmaan olemaan tulevaisuudessa entistä vahvemmin yksi prioriteeteistamme.

Kyselyyn vastasi kesällä 1 600 ihmistä eri puolilta Venäjää.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut