Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Jo yli 100 raiskattua on saanut apua uudelta tukikeskukselta

Seri-tukikeskuksen mallia pyritään levittämään muuallekin Suomeen.

Seri-tukikeskus seksuaaliväkivallan uhreille aloitti toimintansa Naistenklinikalla toukokuun lopussa. Vesa Moilanen

Elina Korkee / STT

Helsingin Naistenklinikalla raiskauksen uhri saa apua nopeasti ja matalalla kynnyksellä. Naistenklinikan Seri-tukikeskuksen mallin mukaisia tukikeskuksia on tarkoitus perustaa muuallekin Suomeen.

– Seri-tukikeskuksen periaatteina on matalan kynnyksen toiminta ja kokonaisvaltaisuus. Kun ihminen löytää tänne, pyritään siihen, että hän ei jää yksin, sanoo tukikeskuksen psykologi Pertti Hakkarainen.

– Apua ja palveluita on ollut tarjolla aiemminkin, mutta ne ovat olleet hajallaan ja niiden löytäminen on ollut oman toimintakyvyn varassa.

Toukokuun lopulla avatun Seri-tukikeskuksen lyhenne tulee sanasta seksuaalirikos. Tukikeskus on avoin 16 vuotta täyttäneille sukupuolesta riippumatta.

– Asiakkaat ovat iältään 16–60-vuotiaita. Selvästi isoin ryhmä on noin 20–25-vuotiaat, heitä on vähän alle 30 prosenttia, kertoo Hakkarainen.

Ensimmäisten kolmen kuukauden aikana apua on saanut yli sata ihmistä. Yhteydenottoja tulee eniten lauantaisin, toiseksi eniten tiistaisin.

Tähän mennessä yli 95 prosenttia asiakkaista on ollut naisia. Miehet ovat Hakkaraisen mukaan aliedustettuina, sillä kansainvälisen tiedon valossa heitä on noin 10 prosenttia seksuaalirikosten uhreista.

 

Rikosilmoitusta ei ole pakko tehdä

Seri-tukikeskukseen hakeutuva kohtaa useimmiten ensimmäiseksi kätilön. Kätilö ottaa oikeuslääketieteelliseen tutkimukseen kuuluvat näytteet, jos asiakas niin haluaa. Rikosilmoitusta ei ole pakko tehdä, mutta sen tekemiseen kannustetaan ja tarvittaessa annetaan käytännön neuvoja.

– Yksi syy hakeutua tänne on juuri se, että meillä ei vaadita tekemään rikosilmoitusta. Iso osa asiakkaista kyllä tekee sen mietittyään jonkin aikaa, kertoo Hakkarainen.

Seri-tukikeskuksen päätoimisena psykologina Hakkarainen pystyy tarjoamaan keskusteluapua nopeasti. Jatkohoito järjestetään osalle asiakkaista tukikeskuksessa, osalle muualla.

 

Seuraavina Tampere ja Turku?

Naistenklinikan Seri-tukikeskuksella on tässä vaiheessa yhteistyösopimus Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien kanssa. Tavoitteena on kuitenkin palvella koko Hus-aluetta eli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä.

– Ei meillä ole ketään käännytetty ovelta. Uskon, että kaikki Hus-alueen kunnat tähän liittyvät, sanoo Hakkarainen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL pyrkii siihen, että vastaavia tukikeskuksia avataan muuallekin Suomeen. Ensimmäiseksi neuvottelut aloitetaan Tampereen ja Turun kaupunkien ja yliopistosairaaloiden kanssa.

– Toivomme, että Tampereella ja Turussa avattaisiin Seri-tukikeskukset ensi vuoden aikana. Kun malli on olemassa, sitä on helppo toteuttaa, sanoo erikoissuunnittelija Suvi Nipuli THL:stä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut