Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Puolustusministeri: Avun antamista ja vastaanottoa on syytä harjoitella

Jussi Niinistö kummastelee arvostelua Ruotsin Auroran tyyppistä harjoitusta kohtaan Suomessa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö maanpuolustuskurssin avajaisissa maanantaina. Martti Kainulainen

NIILO SIMOJOKI / STT

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) sanoo olevansa hieman yllättynyt voimakkaasta kritiikistä, jota ehdotus Suomessa järjestettävästä suuresta kansainvälisestä sotaharjoituksesta on saanut osakseen. Ruotsissa on parhaillaan käynnissä Aurora 17 -harjoitus, jossa testataan muun muassa maan kykyä vastaanottaa ulkomaista sotilaallista apua.

Myös Suomi osallistuu Aurora-harjoitukseen. Niinistön mukaan kotimaan puolustuksen kannalta on kuitenkin elintärkeää, että sitä harjoitellaan Suomessa ja Suomen oloissa.

– Ja mikäs sen parempaa kuin yhdessä kumppanimaiden kanssa. Samalla tulee tämä Puolustusvoimien uusi lakisääteinen tehtävä, kansainvälisen avun antaminen ja vastaanottaminen, harjoiteltua. Pitäisin tärkeänä, että tähän suuntaan kuljettaisiin, Niinistö sanoi STT:lle.

Valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa maanantaina puhunut puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg korostaa Itämeren alueen suurten samanaikaisten sotaharjoitusten olevan asevoimien normaalia toimintaa. Lisääntynyt sotilaallinen toiminta tosin lisää riskejä tahattomiin väärinymmärryksiin ja välikohtauksiin.

– Tämän vuoksi on ollut tärkeää, että harjoituksista ja niiden toimeenpanosta on tiedotettu laajasti julkisuuteen, kenraali Lindberg sanoi.

Puolustusvoimat: Olemme hereillä, emme ylireagoi

Auroran lisäksi käynnissä on myös Ruotsin isännöimä Northern Coasts -merisotaharjoitus sekä Venäjän ja Valko-Venäjän Zapad-harjoitus. Lindbergin mukaan puolustusvoimat seuraa toimintaympäristöään valppaana.

– Olemme siis hereillä ja valmiina, mutta emme ylireagoi tilanteeseen, Lindberg sanoi.

Ministeri Niinistön mukaan Zapad-harjoitusta edeltäneessä kuukausien mediarummutuksessa on lännessä saattanut todellisuudentaju hämärtyä niin toimittajilta kuin kansalaisiltakin.

– Luulen, että kuin harjoitusta on nyt seurattu ja seurataan, niin tämä tilanne rauhoittuu, Niinistö kommentoi.

 

Vapaaehtoisesta maanpuolustustyöstä halutaan lisää tehoja

Vapaaehtoisen maanpuolustustyön järjestämisestä on luvassa ehdotuksia ensi viikolla, kun puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) asettama selvitysryhmä luovuttaa esityksensä. Selvityksessä hahmotetaan Maanpuolustuskoulutusyhdistykselle (MPK) roolia joko nykyisenlaisena puolustusvoimien kumppanina, viranomaisena tai osana puolustusvoimia.

Niinistön mukaan vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta saadaan jo nyt "enemmän tehoja" kuin vuosikymmen sitten.

– Mutta on tunnistettu, että vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta voisi saada vieläkin enemmän hyötyä paikallispuolustuksessa ja virka-avun antamisessa, Niinistö arvioi.

Puolustusselonteon mukaisesti parhaita käytäntöjä maanpuolustustyön järjestämiseen haetaan muista pohjoismaista. Esimerkiksi Ruotsissa vapaaehtoinen Hemvärnet (Kodinturva) -organisaatio on osa puolustusvoimia ja osallistuu muun muassa parhaillaan käynnissä olevaan Aurora-sotaharjoitukseen.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut