Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fennovoima myöntää rakentamisluvan saamisen venyvän vuoteen 2019

Yhtiön alkuperäinen tavoite oli saada lupa Pyhäjoen ydinvoimalalleen ensi vuoden aikana.

Fennovoima lykkää tavoitettaan rakentamisluvan saamisesta ja arvioi saavansa luvan Pyhäjoen ydinvoimalalleen vasta vuonna 2019. Yhtiön alkuperäinen tavoite oli saada lupa ensi vuoden aikana.

Fennovoima sanoo, että tavoitetta siirretään, koska suomalaisten vaatimusten ja lainsäädännön huomioiminen on vienyt laitostoimittajalta odotettua enemmän aikaa. Laitostoimittaja on venäläinen Rosatom.

– Koska ensimmäisen kahden vuoden aikana dokumenttien toimitus on ollut arvioitua hitaampaa, ei myöskään Säteilyturvakeskus ole päässyt tekemään omaa arviointityötään siinä mittakaavassa kuin he olivat suunnitelleet, Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki kertoo yhtiön tiedotteessa.

Säteilyturvakeskus STUKin projektipäällikkö Janne Nevalainen kertoo, että aikataulun toteutuminen on Fennovoiman ja laitostoimittajan käsissä.

– Aineistojen toimittamisen tahti ei ole ollenkaan kiihtynyt, vaan enemmänkin hidastunut, Nevalainen kertoo.

Nevalainen pitää myönteisenä havaintona, että Fennovoima ei ole toimittanut STUKille keskeneräisiä tai huonolaatuisia aineistoja, vaan palauttanut ne laitostoimittajalle.

Tarkka aikataulu uupuu

STUK kuitenkin odottaa saavansa nähtäväksi aikataulun, josta kävisi tarkasti ilmi, kuka ydinvoimalan suunnitteluorganisaatiossa on vastuussa mistäkin suunnitelmasta, mihin se vaikuttaa ja miten luvitusaineisto toimitetaan.

– Tällaista yksityiskohtaista vaihelogiikkaan perustuvaa suunnitteluaikataulua me emme ole vielä nähneet.

Viivästyksestä huolimatta Fennovoiman toimitusjohtaja Hemminki sanoo olevansa edelleen luottavainen Rosatomin suhteen ja korostaa venäläisyhtiön olevan kokenut laitostoimittaja.

Hanhikivi 1 -voimalan rakentamisluvan myöhästyminen on ollut esillä jo aiemmin tänä vuonna, sillä esimerkiksi Kaleva kertoi keväällä, että STUKin lausunto ja turvallisuusarvio viivästyvät ensi vuoden puolelle.

Fennovoima jätti rakentamislupahakemuksensa yli kaksi vuotta sitten.