Norjan hallituspuolueille niukka enemmistö vaaleissa

Pienpuolueet voivat vielä tehdä pääministeri Erna Solbergin elämästä vaikeaa.

Pääministeri Erna Solberg. Haakon Mosvold Larsen

STT, NTB-TT-AFP

Norjan pääministeristä Erna Solbergista tuli tiistaina yli kolmeen vuosikymmeneen maan ensimmäinen konservatiivipääministeri, joka sai suoraan vaaleissa jatkomandaatin. Sohlbergin hallituskoalitio saa 160-paikkaisille suurkäräjille niukan 89 paikan enemmistön.

– Saimme uuden neljän vuoden mandaatin, koska lupasimme tuloksia ja saimme niitä aikaan, ylpeili Solberg vaalivoiton varmistuttua.

Vaikka Solberg säilytti pääministerinpaikkansa, voi edessä olla kivikkoinen hallitustaival. Solberg kutsuikin heti tuloksen selvittyä edistyspuolueen, kristillisdemokraattien ja liberaalipuolue venstren johtajat neuvotteluihin yhteistyön suuntaviivoista.

– Konservatiivit tarvitsevat nyt molempien tukipuolueiden apua, kun ennen vaaleja niille riitti periaatteessa vain yhden puolueen tuki. Voi olla, että vaikka pienet tukipuolueet menettivät vaaleissa suosiota, niin ne saavat nyt itse asiassa lisää valtaa, muistutti Helsingin yliopiston Pohjoismaiden tutkimuksen dosentti Johan Strang STT:n haastattelussa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Knut Arild Hareide kiirehtikin heti toteamaan, että ei voi antaa mitään varmoja lupauksia hallitusyhteistyön jatkosta koko neljän vuoden kaudelle.

Keskusta vei ääniä demareilta

Vaalien suurin voittaja oli keskusta, jonka kannatus kasvoi yli kymmenen prosenttiyksikköä viime vaaleista. Strangin mukaan tämä johtui pitkälti paikallishallinnon kysymyksistä.

– Norjassa on käynnissä samanlainen kuntauudistus kuin Suomessakin. Lisäksi on käyty runsaasti muitakin paikallishallintoon liittyviä keskusteluja: esimerkiksi lentokenttiä ja puolustuksen tukikohtia on lakkautettu. Keskustan suosio perustuu paljolti juuri tähän.

 – Norjan pohjoisilla alueilla keskusta on vienyt hyvin paljon ääniä juuri demareilta. Keskustahan oli luvannut tukea työväenpuoluevetoista hallitusta, mutta katsotaan nyt, mitä he tekevät tässä uudessa tilanteessa ja miten he pyrkivät saamaan omaa ääntään kuuluviin, Strang miettii.

Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) onnitteli Solbergia tiistaina Twitterissä vaalivoitosta ja toivoi hyvän yhteistyön jatkuvan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.