Norjassa kampanjoiden loppukiri ennen huomisia vaaleja – tuloksesta odotetaan tasaväkistä

Tällä viikolla tehtyjen kyselyjen mukaan porvaripuolueet olisivat niukasti voittamassa vasemmistoblokin.

Norjan työväenpuolueen puheenjohtaja Jonas Gahr Store puhumassa Stavangerissa lauantaina 9. syyskuuta. Carina Johansen / Lehtikuva

STT, TT-NTB

Norjassa on käynnissä vaalikampanjoiden loppukiri ennen huomisia parlamenttivaaleja. Konservatiivipuolueen johtaja, istuva pääministeri Erna Solberg tavoittelee vaaleissa jatkokautta. Hänen suurin haastajansa on työväenpuolueen Jonas Gahr Störe.

Viikonloppuna Störe houkutteli äänestäjiä työväenpuolueen leiriin Etelä-Norjan länsiosissa, jossa on perinteisesti tuettu vahvasti konservatiivipuoluetta. Pääministeri Solberg puolestaan suuntasi kampanjansa Etelä-Norjan itäosiin. Solberg sanoi olevansa tyytyväinen, että kampanjointi on pian ohi.

– Takana on kuusi viikkoa ilman yhtään vapaata päivää, ja ohjelma on ollut täynnä joka päivä.

Niukkaa voittoa povataan porvaripuolueille

Vaalien tuloksesta odotetaan hyvin tasaväkistä. Pääministerin paikasta kisaavien puolueiden kannatus on viime metreillä asettunut melko samoihin lukemiin. Esimerkiksi Norjan yleisradioyhtiön NRK:n kyselyssä konservatiivipuolueelle povataan 24,2 prosenttia ja työväenpuolueelle 25,8 prosenttia äänistä.

Pääministerikisan ratkaisee lopulta se, millainen hallituskokoonpano on mahdollinen vaalien jälkeen. Tällä viikolla tehtyjen kyselyjen mukaan porvaripuolueiden yhteenlaskettu suosio on niukasti suurempi kuin vasemmistoblokin.

Pienten puolueiden menestys voi vaikuttaa huomattavasti hallitusneuvotteluihin. Esimerkiksi nykyisen hallituksen tukipuolueena ollut venstre vaikuttaisi olevan pääsemässä juuri ja juuri neljän prosentin vaalikynnyksen yli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.