Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pieni annos aspiriinia ehkäisee tehokkaasti raskausmyrkytyksiä

Raskaana olevista alle kymmenen prosenttia sairastuu raskausmyrkytykseen.

Mimma Lehtovaara / STT

Pieni annos aspiriinia päivässä ehkäisee tehokkaasti raskausmyrkytyksiä, osoittaa tuore väitöstutkimus.

Helsingin yliopistossa tarkastettavan väitöksen perusteella käy ilmi, että lääkitys tulee aloittaa ennen kuudettatoista raskausviikkoa heillä, joilla on suurentunut riski sairastua.

Raskaana olevista alle kymmenen prosenttia sairastuu raskausmyrkytykseen, ja se on yksi yleisimmistä ennenaikaisen synnytyksen syistä.

Äitien sairastumisriskiä arvioitiin tutkimuksessa sairaushistorian ja ultraäänellä mitatun kohtuvaltimon virtauksen perusteella. Tulevaisuudessa raskausmyrkytykseen sairastumista voidaan mahdollisesti ennustaa jo varhaisen raskauden vaiheessa, arvioi väittelijä, naistentautien erikoislääkäri Pia Villa.

Tutkimusaineistossa oli lähes tuhat naista, joilla oli raskausmyrkytyksen riskitekijöitä, sekä toistasataa verrokkiryhmään kuuluvaa.

Raskausmyrkytys voi puhjeta milloin tahansa 20. raskausviikon jälkeen, joskin yleensä se alkaa viimeisillä raskausviikoilla. Sen oireina ovat muun muassa voimakas turvotus etenkin kasvoissa ja ylävartalossa jo heti aamusta. Lisäksi verenpaineen nousu, jatkuva päänsärky, näköhäiriöt ja ylävatsakivut voivat kieliä raskausmyrkytyksestä.

Riskitekijöinä ovat esimerkiksi äidin huomattava ylipaino, diabetes, verenpainetauti, äidin nuoruus tai korkeahko ikä sekä perinnöllisyys.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut