Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Tutkimus: Äidin geeneillä selvä yhteys ennenaikaiseen synnytykseen

Ennenaikaisen synnytyksen syitä ei tunneta tarkasti, mutta perimän ja ympäristön on tiedetty vaikuttavan siihen.

Tutkimukseen osallistui yli 50 000 äitiä Yhdysvalloista, Tanskasta, Norjasta ja Suomesta. Trond H. Trosdahl

STT

Äidin geeneillä on selvä yhteys ennenaikaiseen synnytykseen, ilmenee laajasta kansainvälisestä tutkimuksesta. Asiasta kertoo Oulun yliopisto.

Tutkijat onnistuivat ensimmäistä kertaa osoittamaan useita ennenaikaiseen synnytykseen liittyviä geenejä äidin perimästä. Havainto auttaa ymmärtämään ennenaikaiseen synnytykseen liittyviä syitä ja voi auttaa uusien hoitojen kehittämisessä.

Tutkimukseen osallistui yli 50 000 äitiä Yhdysvalloista, Tanskasta, Norjasta ja Suomesta. Äitien koko perimä analysoitiin ennenaikaiselle synnytykselle altistavien geenien löytämiseksi. Tutkimus paljasti kolme riskigeeniä, jonka lisäksi kolme muuta geeniä liittyivät raskauden kestoon.

Tutkimukseen osallistui tutkijoita Oulun yliopistosta ja Helsingin yliopistosta. Tutkimus on julkaistu New England Journal of Medicine -lehdessä.

Vähintään joka kymmenes synnytys käynnistyy ennen aikojaan

Synnytys on ennenaikainen, jos se tapahtuu yli kolme viikkoa ennen laskettua aikaa. Maailmanlaajuisesti vähintään joka kymmenes synnytys käynnistyy ennen aikojaan, ja liian aikaisin syntyy joka vuosi noin 15 miljoonaa lasta. Heistä miljoona kuolee ensimmäisen elinvuotensa aikana. Ennenaikaisesti syntyneillä lapsilla esiintyy monia epäkypsyydestä johtuvia sairauksia, jotka voivat vaikuttaa koko loppuelämään.

Ennenaikaisen synnytyksen syitä ei tunneta tarkasti, mutta perimän ja ympäristön on tiedetty vaikuttavan siihen. Tehokkaita ehkäiseviä hoitoja ennenaikaisen synnytyksen estämiseen ei toistaiseksi ole.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut