Li Anderssonin turvapaikkalausunnot kuumentavat omaa väkeä

Osalta vasemmistoliiton jäsenistöä tullut kovaa palautetta. Unohdetaanko omat köyhät?

Puheenjohtaja Li Andersson saa kritiikkiä vasemmistoliiton kenttäväeltä. Tiina Mutila

Ari Helminen / Uutissuomalainen

Suuri osa vasemmistoliiton kansanedustajista ja kenttäväestä seisoo puheenjohtaja Li Anderssonin turvapaikkalinjausten takana, mutta ne ovat herättäneet myös kovaa kritiikkiä. Kansanedustaja Markus Mustajärvi kertoo saaneensa turvapaikkapolitiikasta paljon kiivasta palautetta.

– Suomalaiset köyhät jonottavat leipäjonoissa ja juoksevat alennusten perässä, mutta vasemmistopuolueiden suurin tuska tuntuu olevan kuinka kohdellaan maassamme luvattomasti oleskelevia turvapaikanhakijoita, vasemmistoliiton valtuutettu Jarmo Talvitie Hollolasta kirjoittaa Facebook-päivityksessään ja jatkaa.

Jäätävää seurattavaa

– Ei saa kysyä ikää, nimiä saa valehdella, kaikilla pitää olla ihmisarvo! Juuri näin, Talvitie kirjoittaa ja kysyy Anderssonilta, mitä traumoja köyhyys ihmiselle aiheuttaa.

Talvitie kertoo kannattaneensa Anderssonia puheenjohtajaksi, mutta puheenjohtajan lausuntoja turvapaikkapolitiikasta on ollut jäätävä seurata. Talvitie sanoo, että moni ajattelee puolueessa samoin kuin hän. Hänen kuppinsa kaatui, kun Andersson alkoi puolustaa ihmisiä, jotka piilottelevat kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita, sillä lakeja pitää noudattaa, Talvitie sanoo.

Mitä kentällä keskustellaan?

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen kertoo, ettei hän ole törmännyt vastaavaan kritiikkiin.

– On ihan hyvä meidänkin puoluejohdossa havaita, mitä kentällä keskustellaan ja yhdyn valtuutetun huoleen siitä, että on pidettävä huolta suomalaisten toimeentulosta, työpaikoista ja turvallisuudesta, Pekonen sanoo.

Kansanedustajat Kari Uotila ja Matti Semi kertovat, etteivät he ole törmänneet puheenjohtajaa kohtaan tulleeseen kritiikkiin. Semi sen sijaan sanoo, että puolueen ay-aktiiveilla on oma linja ja he yrittävät muistuttaa puoluejohtoa työn merkityksestä.

– Minulla on ehkä omat linjat ja meinaan niistä huomenna kirjoittaa, kansanedustaja Jari Myllykoski kertoo.

"Ulos ja äkkiä"

Mustajärvi kertoo, että kovimmat palautteen antajat ovat olleet hyvin tuohtuneita ja ovat sanoneet, että ulos ja äkkiä. Aina he eivät ole täsmentäneet kenet pitäisi laittaa ulos. Kielenkäyttö on ollut avoimempaa suljetussa WhatsApp-ryhmässä kuin Facebookissa. Osa muistuttaa, että ihmisyyden arvo pitäisi aina muistaa, jos ihminen on tosissaan hädässä.

Mustajärvi ei kommentoi Anderssonin lausuntoja, ennen kuin on kuullut, mitä hän on oikeasti sanonut.

– Ennen kuin sanon mitään, haluan kuulla, mitä Li on itse sanonut, mutta monenlaisia mielipiteitä on tullut, Mustajärvi sanoo.

Myös Mustajärvi kertoo, että jakolinja puolueen sisällä menee suhtautumisessa työelämän kysymyksiin, joissa puolue ei ole saanut viestiään läpi yhtä hyvin kuin vihreät.

– He ovat poliittisessa keskustelussa kaiken hyvän tuojia, Mustajärvi kiteyttää.

Uutissuomalainen ei tavoittanut tiistaina Li Anderssonia kommentoimaan asiaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut