"Rajojen sulkeminen ei ole vastaus"

Anniina Luotonen / STT

Rajojen sulkeminen EU-maiden välillä ei ole vastaus turvallisuushuoliin, sanoo komissaari Julian King STT:n haastattelussa.

Turvallisuudesta vastaava komissaari varoo ottamasta kantaa jäsenmaiden sisäiseen keskusteluun, mutta sanoo kommentoivansa Suomessakin esiin nousseita vaatimuksia rajatarkastuksista eurooppalaisella tasolla. Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari vaati rajatarkastuksia takaisin jokin aika sitten, koska EU:n ulkoraja hänen mukaansa vuotaa niin pahasti.

– Olen sanonut useissa eri käänteissä, että rajojen sulkeminen ei ole vastaus turvallisuusmielessä, King sanoo.

Euroopan unioni on jo tiivistänyt valvontaa ulkorajoillaan, ja rajojen yli tulevista ihmisistä tiedetään Kingin mukaan enemmän. Kaikki tulijat tarkastetaan schengen-tietokannasta.

Valmisteilla on myös kaksi muuta uudistusta, joilla tiukennetaan tulijoiden valvontaa. 2020-luvun alkupuolelta lähtien kolmansien maiden kansalaisten rajanylitykset rekisteröidään entry/exit-tietojärjestelmään. Samalla tallennetaan heidän kasvokuvansa ja sormenjäljet.

King toivoo, että EU-maat löytäisivät yhteisymmärryksen myös etias-järjestelmästä, jonka myötä viisumivapaiden kolmansien maiden kansalaiset rekisteröityisivät etukäteen.

Schengen-maiden välillä ei ole rajatarkastuksia. Pakolaiskriisin takia osa maista on kuitenkin pyytänyt komissiolta luvan väliaikaisiin tarkastuksiin. Saksa, Itävalta, Tanska, Norja ja Ruotsi ovat saaneet poikkeusluvan, joka on voimassa marraskuun 11. päivään saakka. Ranska tekee rajatarkastuksia ainakin lokakuun loppuun terrorismin takia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut