Konserttiarvio: Täpötäysi katsomo murhaparturin lumoissa

Jopa väliajan lihapiirakoille luotiin hyytävä merkitys La Kala -oopperan Sweeney Todd -konsertissa

Piers Bray on Sweeney Todd ja Kari-Kyösti Silvennoinen Judge Turpin La Kala- oopperan Sweeney Todd -konsertissa. Janne Poikolainen

Jorma Pollari

La Kala -ooppera

Sweeney Todd

Draamallinen konsertti Suolahden veturitalleilla 3.9.2017

Stephen Sondheimin & Hugh Wheelerin musikaali paholaisparturi Sweeney Toddista esitettiin konserttiversiona Suolahden vanhan aseman veturitalleilla sunnuntaina. Asialla oli omaperäisiä produktioita tuottava La Kala -ooppera.

Maailmalla menestynyt musikaali kostonhimoisesta parturista, joka murhaa aristokraatteja viktoriaanisessa Englannissa, istuu mitä parhaiten vanhaan veturitalliin. Hämyisä, nuhruinen, illalla jo hivenen aavemainen miljöö luo loistavan tunnelman draamakonsertille.

Marie Finne-Brayn ideoiman ja ohjaaman esityksen puvustus, rekvisiitta, äänitehosteet sekä visuaalinen toteutus ovat huolellisen vaivannäön kultainen hedelmä. Veturitalliin ja ulkopuolelle ahtautumaan joutunut yleisö nautti näkemästään.

Sondheimin musiikissa on omaleimainen sävy, pianopartituuri on ilmeikäs, ja Sonja Hendunen selviää siitä loistavasti. Laulullisesti biisit ovat vaativia, etenkin rytmitykseltään. La Kalan väki selviytyy niistä riittävän hyvin, ja vasta-alkajalaulajat saavat tästä hyvää kokemusta.

Jos mitä kehittäisi, niin laulukansiot pois ja joka hahmoon eleet sekä tunne kaiken jo muun lisäksi, jotta syntyy illuusio. Englantia ja suomea limittäen käyttäen makaaberi juoni tuli hyvin selväksi, sen koomiset sävyt kevensivät legendana elävän hurjan tarinan synkkyyttä.

Suolahdessa kokonaisuus oli katsojaa palkitsevinta: jopa väliajan lihapiirakoille luotiin hyytävä merkitys. Näin tehdään kokonaisvaltaista elämystä! Kelpaa malliksi kaikille teatterintekijöille.

La Kalan kaltaisia matalan kynnyksen monimusiikillisia ryhmittymiä soisi syntyvän joka puolelle maakuntaamme. Tämä konsertti oli hienoa jatkoa samalla paikkakunnalla muutamia vuosia sitten kokemalleni kesäteatterihurmiolle Juhani Ahon Rautatiestä. Lisää, kiitos!

Kimmo Tuuri, Kari-Kyösti Silvennoinen, Noora Määttä, Kata ja Karo Vesamäki, Janne Isoaho, Heini Lehtonen, Seija Linna-Takala, Elisa Rimpilä, Marie Finne-Bray, Piers Bray. Säestys: Sonja Hendunen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut