"Asumistukimenojen kannalta ratkaisevaa on työllisyyden kehitys"

Hallitus luopui asumistukijärjestelmään kaavailluista neliövuokrarajoista.

Olli Kuivaniemi / STT

Kaavailluista neliövuokrarajoista luopuminen on hyvä ratkaisu, arvioi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:in tutkimusjohtaja Essi Eerola. Hallitus päätti budjettiriihessään luopua keväällä paljon huomiota saaneesta ajatuksesta lisätä neliövuokrarajat asumistukijärjestelmään.

– Se olisi ollut paluuta aikaisemman asumistukijärjestelmän piirteisiin. Itse pidän parempana nykyistä järjestelmää, koska se rajoittaa vähemmän sitä, minkälaisen asunnon voi valita, sanoo asumistukijärjestelmää tutkinut Eerola.

Sosiaali- ja terveysministeriön talousjohtajan Mikko Staffin mukaan neliövuokrarajasta päätettiin luopua, koska löydettiin parempia tapoja saada aikaan halutut säästöt.

Asumistukimenojen nopea kasvu on aiheuttanut huolta viime vuosina. Kasvuun ovat vaikuttaneet järjestelmän muutokset, joista tuorein esimerkki on opiskelijoiden tulo yleisen asumistuen piiriin elokuussa. Toisaalta erityisesti työttömyyden kasvu on lisännyt asumistukimenoja.

Eerola sanoo, että nykyjärjestelmässä asumistuen ja vuokrien nousun välinen yhteys on aika pieni.

– Asumistukimenojen kannalta ratkaisevaa on työllisyyden kehitys, Eerola arvioi.

Hän uskoo asumistukimenojen kääntyvän kokonaisuudessa laskuun, jos työllisyyden paraneminen jatkuu.

 

Enimmäisasumismenot jäädytetään

 

Jo aiemmin on linjattu, että asumismenot sidotaan elinkustannusindeksiin vuokraindeksin sijasta. Budjettiriihessä päätettiin, että enimmäisasumismenot jäädytetään tämän vuoden tasolle. Lisäksi tukijärjestelmään palautetaan niin sanottu osa-asunnon normi.

Hallituksen mukaan uudistukset vähentävät asumistukimenoja arviolta 28 miljoonalla eurolla ensi vuonna.

Mikäli indeksikorotuksia ei tehdä, asumistukimenot alkavat pikkuhiljaa pienentyä, Eerola arvelee. Toisaalta tämä voi lisätä toimeentulotukimenoja, hän huomauttaa.

– Jos kotitalouksien asumismenot säilyvät korkealla, mutta asumistuen määrä pienenee, kyllä se varmaan osittain heijastuu toimeentulotuen määrään, mutta suuruusluokasta on vaikea sanoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.